Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

18. 07. 2013. 15:42   >>  15:44

PREPORUKE

Šta Bil Gejts čita ovog ljeta

Osnivač "Majkrosofta" Bil Gejts na svom je blogu podijelio popis knjiga koje planira da pročita tokom ljeta i svojim fanovima predložio da učine isto.

 

Prvi čovjek "Majkrosofta" sa svojim je fanovima podijelio listu za ljetnje čitanje i "pratiteljima" preporučio da pročitaju "Svijet do juče" (The World Until Yesterday), autora Džereda Dajmonda, čuvenog američkog evolucionog biologa i biogeografa, predavača na Kalifornijskom univerzitetu (UCLA), pionira u interdisciplinarnom proučavanju uzroka velikih društvenih poremećaja i propasti ljudskih zajednica, autora naučnih bestselera „Sva naša oružja: Zarazne bolesti, čelik i puške” i “Slom: Kako se društva odlučuju za propast ili uspjeh”. 

U svojoj knjizi Dajmond donosi priče o primitivnim društvima i običajima iz kojih možemo učiti. Gejts kao veliki poklonik Dajmondovih djela, inače dobitnika Pulicerove nagrade, čitaoce poziva da mu se pridruže u čitanju i komentarišu djelo i da se uključe u raspravu. 

Gejtsovu ljetnu lektiru čine uglavnom publicistički naslovi uz izuzetak trilera koji mu je preporučio prijatelj i insistirao da ga pročita. Riječ je o romanu "Patriot and Assassin" Roberta Kuka, trileru o terorističkom planu napada na američko tlo. 

Gejtes je priznao da vrlo rijetko čita romane i da su "Igre gladi" Suzan Kolins zadnje što je pročitao, šaljivo napomenuvši da vjeruje da će u Kukovom romanu biti manje streljaštva. 

Na Gejtsovom literarnom meniju naći će se i knjige "How Children Succeed: Grit, Curiosity, and the Hidden Power of Character" Paula Touga, koji tvrdi da su ustrajnost i optimizam od ključne važnosti za uspjeh djece. 

"However Long the Night: Molly Melching's Journey to Help Millions of African Women and Girls" autorke Ejmi Moloj, djelo je koje je oduševilo Gejtsovu suprugu Melindu, a donosi priču o udruženju Tostan čiji je inicijalni cilj bio da stanu na kraj obrezivanju žena, da bi danas područje borbe proširili na različita područja, koja se vezuju za prava i poboljšanja položaja žena. 

Čitaocima preporučuje i knjigu "Whistling Vivaldi: How Stereotypes Affect Us and What We Can Do" Klaudia Stilea, koju je čitao nedavno, kazavši kako je iz nje naučio mnogo o različitim oblicima i slojevima diskriminacije kojih često nijesmo ni svjesni. 

Kompletnu listu Gejtsovog omiljenog štiva pogledajte ovdje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније