Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavio: P.R. [ Beta ]

17. 03. 2018. 23:22 >> 23:18

BENKSIJEVO NOVO DJELO

Protest protiv zatvaranja turske umjetnice

Britanski ulični umjetnik Benksi napravio je novi mural u Njujorku u kome protestuje zbog zatvaranja turske slikarke i novinarke Zehre Dogan.

Dogan je uhapšena kada je naslikala sliku na kojoj je prikazana turska zastava kako lepšra iznad ruševina razorenog grada Nusajbina na kurdskom jugoistoku Turske.

Prema grupi za ljudska prava Pen Internešenal ona je osuđena u martu 2017. godine za "širenje propagande terorističke organizacije".

Na Benksijevom muralu od 20 metara se vidi lice mlade žene iza rešetaka okružene serijom crtica kao one što ispisuju zatvorenici da broje dane provedene u zatvoru. Mural je naslikan na čuvenom zidu za grafite na raskrsnici ulice Hjuston i Boueri na Menhetnu.

U donjem desnom uglu murala nalazi se slogan Oslobodite Zehru Dogan.

"Zehra Dogan je osuđena na skoro tri godine zatvora zbog toga što je naslikala jednu jedinu sliku", napisao je na svom Instagramu Benksi čiji identitet inače nije otkriven.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније