Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

17. 03. 2018. 12:08 >> 12:03
5

CG I ALBANIJA

Zajedničkim projektima do zaštite baštine

Ministarstva kulture Crne Gore i Republike Albanije, u saradnji sa partnerima iz Republike Italije, ove godine će početi realizaciju dva IPA projekta, koji će doprinijeti jačanju sistema zaštite, ali i valorizaciji naše kulturne baštine.

Crna Gora i Republika Albanija ostvarile su značajnu razmjenu u oblasti kulture, zaključeno je na sastanku ministra kulture, Aleksandra Bogdanovića sa ministarkom kulture Republike Albanije, Mirelom Kumbaro Furdži.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, na sastanku ministara, održanom tokom boravka u Lajpcigu, gdje su prisustvovali obilježavanju 10 godina od osnivanja TRADUKI mreže, razgovarano je o narednim projektima koje će Crna Gora i Republika Albanija zajedno realizovati.

"Bogdanović je istakao zadovoljstvo što će Ministarstvo kulture Crne Gore i Ministarstvo kulture Republike Albanije, u saradnji sa partnerima iz Republike Italije, ove godine početi realizaciju dva IPA projekta, koji će doprinijeti jačanju sistema zaštite, ali i valorizaciji naše kulturne baštine", navodi se u saopštenju.

Kumbaro Furdži je podsjetila i na nekoliko uspješno završenih IPA projekata i izrazila uvjerenje da će i projekti koji počinju ove godine biti takođe uspješno lmplementirani.

"Ministri su razgovarali o saradnji u oblasti kulturne baštine, posebno arheoloških istraživanja i konzervacije kulturnih dobara od značaja za obije države. Bilo je riječi i o daljoj razmjeni programa u oblasti savremenog stvaralaštva i podsticanju koprodukcija među našim institucijama" navodi se u saopštenju.

Kako su ocijenili ministri važno je da intenzivnu komunikaciju i saradnju, osim ministara, ostvaruju i direktori institucija, pa je u tom smislu dogovoren zajednički sastanak ministara i direktora institicija kulture dvije zemlje, koji će biti održan na Cetinju.

"Ovakav susret biće prilika da definišemo i dogovorimo plan konkretnih zajedničkih aktivnosti za naredni period" istakao je ministar Bogdanović.

Prije zvaničnog sastanka sa Kumbaro Furdži, Bogdanović je prisustvovao otvaranju štanda Republike Albanije na Sajmu knjiga u Lajpcigu.

 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније