Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila M.L.B.

27. 03. 2018. 12:27   >>  12:36

BOGDANOVIĆ SAOPŠTIO

Kandiduju Forte mare za UNESCO listu

Izrada planova upravljanja zaštićenim prirodnim i kulturnim dobrima osnova je njihovog održivog korišćenja, zbog čega je posebno važna saradnja sa međunarodnim organizacijama kakva je UNDP, istakao je ministar Aleksandar Bogdanović.

Bogdanović i stalna predstavnica UNDP-a Fiona Mekluni, sastali su se na Cetinju i razgovarali o jačanju sistema upravljanja kulturnim dobrima.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, sagovornici su istakli da je Sporazum o saradnji, potpisan između Ministarstva kulture i UNDP krajem prošle godine, odlična osnova za dalji razvoj projekata iz oblasti kulturne baštine.

Bogdanović je izrazio zadovoljstvo što je na osnovu sporazuma pripremljen Nominacioni dosije za kandidaturu Forte mare na UNESCO listu i sprovedeni radovi na restauraciji Mlina Ivana Crnojevića.

Stalna koordinatorka sistema UN Mekluni je istakla da UNDP može značajno pomoći u prenošenju znanja i iskustva, jačanju kadrovskih kapaciteta, ali i unapređenju legislative u ovoj oblasti.

“Predložena je mogućnost realizacije projekta radnog naziva Beautiful Montenegro, kojim bi se dao doprinos adekvatnoj zaštiti, zatim i valorizaciji kulturne baštine sa posebnim akcentom na sjever Crne Gore. Dogovoreno je da u narednim mjesecima dvije strane naprave plan aktivnosti i predlože modele za njegovu implementaciju”, navodi se u saopštenju.

Razgovarano je o razvoju kreativnih industrija u Crnoj Gori, što je ocijenjeno kao jedan od prioriteta za razvoj u kulturi.

“Sagovornici su razmotrili mogućnosti uključivanja UNDP u aktivnosti koje će Ministarstvo kulture u narednom periodu sprovoditi u ovoj oblasti i zaključili da će dvije strane definisati i planirati konkretne zajedničke prokjekte”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније