Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: O.Z. ]

29. 03. 2018. 20:55   >>  22:56 4

ZVANIČNO

Bokeljska mornarica kandidat za listu UNESCO-a

Vlada Crne Gore je usvojila na današnjoj sjednici Nominacioni dosije za upis Bokeljske mornarice na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Priprema Nominacionog dosijea za upis Bokeljske mornarice na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine počela je u martu prošle godine, kada je formirana Radna grupa, podsjetili su iz Ministarstva kulture.

"Cijeneći da je učešće lokale zajednice od posebnog značaja za definisanje mjera, ali i samo formulisanje Nominacionog dosijea, u njegovu pripremu je bila uključena i lokalna zajednica. Takođe, predstavnici Radne grupe učestvovali su u radu Skupštine Bokeljske mornarice, na kojoj su članstvu organizacije prezentovali Nominacioni dosije. Podrška lokalne zajednice nominaciji ostvarena je i prikupljanjem saglasnosti predstavnika Bokeljske mornarice, ali i šire lokalne zajednice Kotora i Boke Kotorske, koje predstavljaju sastavni dio Nominacionog dosijea. U ovom procesu prikupljene su 273 saglasnosti, koje svjedoče o vrijednosti i značaju ovog nematerijalnog kulturnog dobra Crne Gore", saopšteno je iz Ministarstva.

Najavljeno je da će Nominacioni dosije za upis Bokeljske mornarice na UNESCO listu biti predat do ovog mjeseca, nakon čega slijedi faza evaluacije od strane nadležnih UNESCO tijela, koja traje do dvije godine od datuma predaje dosijea.

"Bokeljska mornarica je nematerijalno kulturno dobro Crne Gore, koje baštini 12 vjekova tradicije lokalne zajednice Boke. Na prostoru Boke smjenjivale su se brojne kulture i društveno-politički sistemi, ali se Bokeljska mornarica uspjela očuvati uprkos svim tim promjenama, zahvaljujući lokalnoj zajednici Kotora, Tivta i Herceg Novog i porodičnim tradicijama koje su se ugradile u ovo kulturno dobro", kazali su iz Ministarstva.

Uvažavajući sve njene kulturne vrijednosti, kako se dodaje, Crna Gora je odlučila da Bokeljska mornarica bude prvo nematerijalno kulturno dobro koje će kandidovati ka UNESCO, uvjereni da će Bokeljska mornarica tim činom dobiti još jednu potvrdu svog već osvjedočenog međunarodnog značaja.

HGI zadovoljna dogovorom o Bokeljskoj mornarici

Iz Hrvatske građanske inicijative je saopšteno da iskazuju veliko zadovoljstvo zbog dogovora s Ministarstvom kulture oko nominacije Bokeljske mornarice pred UNESCO – om, kako navode, sukladno vrijednostima multikulturalnosti, za koje se zalažemo i koje afirmiramo.

"Nakon višemjesečnog rada na ovom dokumentu, uvažene su povijesne činjenice i presudan doprinos Hrvata u stvaranju i očuvanju ove, za sve nas, važne institucije. Pokazali smo, u duhu zajedništva, kako se ulažu dodatni napori i dolazi do rješenja. Ovim dokumentom Crna Gora se predstavlja pred svijetom kao zemlja koja poštuje i njeguje prava manjinskih naroda, a njene manjine, čuvajući svoje identitetske odrednice, jačaju državni subjektivitet Crne Gore. U nominacionom listu, između ostalog, navodi se da je Bokeljska mornarica kulturno dobro države Crne Gore, koju baštine dominantno, katolici, Hrvati, a zatim i Crnogorci i pripadnici ostalih nacionalnosti na prostoru Boke kotorske, koji su sudjelovali u njenom očuvanju", kazali su iz te stranke.

Na ovaj način prvi put je, kako dodaju, i u službenom dokumentu Crne Gore priznat dominantan doprinos hrvatskog naroda u stoljetnom stvaranju i njegovanju nematerijalnog blaga.

"Neka se Crna Gora, predstavlja pred svijetom s Bokeljskom mornaricom i drugim kulturnim blagom koje su stvarali i očuvali Hrvati. Danas smo potvrdili autentičnost našeg predizbornog slogana – Hrvatsko srce za Crnu Goru, a to znači i – Hrvatska kultura za Crnu Goru", poručili su iz HGI.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније