Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Beta [ Objavio: O.Z. ]

30. 03. 2018. 23:02 >> 22:57

NASTAO U OKUPIRANOM PARIZU

Rijetki Pikasov autoportret na aukciji

Slika Pabla Pikasa, jedan od rijetkih autoportreta španskog umjetnika u vrijeme kad se plašio da bude deportovan za vrijeme Drugog svjetskog rata, biće uskoro na aukcijskoj prodaji u Njujorku, saopštila je kuća Kristi koja procjenjuje bi djelo moglo da bude prodato za oko 70 miliona dolara.

Slika "Mornar", ulje na platnu veličine 130 sa 81 centimetar, prikazuje muškarca s tužnim pogledom u mornarskoj majici kako sjedi na stolici.

Djelo će biti izloženo do 3. aprila u Hongkongu, potom će biti predstavljeno u Londonu i u Njujorku gdje će 15. maja biti izloženo na prodaju.

Pikaso je naslikao dijelo 1943. godine dok je živio u okupiranom Parizu. Španski slikar se plašio da ga uhapse pripadnici Gestapa i odvedu u koncentracioni logor.

 

Pablo Pikaso (1881-1973) bio je svestrani umjetnik - slikar, vajar, crtač i grafičar, jedan od najvećih u 20. vijeku, koji je proveo polovinu svog života u Francuskoj. Pikaso je uz Žorža Braka, jedan od osnivača likovnog pravca kubizma.

Pikaso se smatra jednim od najplodnijih slikara svih vremena. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, napravio je oko 13.500 slika, 100.000 grafika, 34.000 ilustracija za knjige i 500 skulptura.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније