Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: O.Z. ]

03. 04. 2018. 23:59 >> 19:57

12. IZDANJE HSF-a

Vrhunski italijanski strip umjetnici u HN

Još dvoje vrhunskih strip umjetnika iz Italije potvrdili gostovanje na ovogodišnjem 12. Hercegnovskom strip festivalu (HSF).

Organizatori HSF-a su saopštili da će u Herceg Novom, od 7. do 12. septembra, gostovati zvijezda svih najjačih svjetskih izdavačkih kuća Mario Alberti i jedna od najpoznatijih crtača u Dizniju Đada Perisinoto (Giada Perissinotto).

Legendarni italijanski umjetnik Mario Alberti koji radi za najveće američke, francuske i italijanske izdavače, crtajući stripove poput “The Cutting Edge”, “Les Chroniques de Legion”, specijalne projekte Tex Willer-a, od 1993. godine je angažovan u najvećoj italijanskoj izdavačkoj kući, Serđo Boneli Editore (Sergio Bonelli Editore), i to na hit stripu "Nathan Never" za koji je samo nakon godinu rada dobio nagradu Albertarelli za najbolju epizodu.

Uslijedio je niz uspješnih godina rada na ovom naslovu i njegovom spin off-u Legs Weaver, za koji se oprobao i kao scenarista. Sa jednim od najvećih italijanskih crtačko-scenarističkih zvijezda Lukom Enohom 2000. godine je za francusko tržište kreirao serijal Morgana, koja je postala svjetski hit a u kojoj je Mario kompletan likovni autor.

Potom, ponovo za francusko tržište, udružuje snage sa još jednim od najvećih svjetskih scenarista Kurtom Busiekom i crta serijal Crvena Ruka (Red heand), nakon čega ubrzo stižu ponude iz Sjedinjenih Američkih Država. Najprije za DC Comics, a kasnije i za MARVEL crta niz naslovnih strana za izdanja Aquaman, Wonderwoman, Dr Fate, a potom i X-Men, Spiderman, Fantastic Four. Njegov značaj i veličinu u stvaralaštvu u svijetu devete umjetnosti potvrđuje činjenica da je imao posebnu čast da sa čak pet strana učestvuje u crtanju jubilarnog 600. (šeststotog) broja stripa The Amazing Spiderman, kao i da bude autor kompletne sljedeće, 601. epizode.

Đada Perisinoto je za Dizni radila na brojnim naslovima, počev od stripova o Paji Patku za legendarni magazin Topollino (italijanska verzija Mikijevog Almanaha), pa do izuzetno uspješnog Paperinika (italijanski naziv za Fantom Paju Patka ), te raznih grafičkih novela i adaptiranih bajki.

Ipak najveći trag je ostavila radeći za Diznijev magazin W.I.T.C.H. koji je postao planetarni hit i čiji su se likovi vrlo brzo preselili u animirane serije, video igre, serije grafičkih romana, igračaka i figurica. Serijal W.I.T.C.H. je naročito osvojio srca najmlađih širom svijeta, pa HSF dovođenjem ove specijalne gošće želi da, kao i svake godine, posveti posebnu pažnju ovom dijelu svoje publike.

Đada je osim ovog serijala, sa scenaristom Brunom Ennom kreirala i strip Angel’s Friends (Anđeoski prijatelji) koji je takođe doživio veliki uspjeh, a čija se animirana verzija trenutno emituje na dječjim kanalima kablovske televizije.

Italijanska umjetnica nastavlja svoju saradnju sa italijanskim i američkim Diznijem i danas, pa je autor mnogih novih epizoda vezanih za Paju Patka i društvo, a uz to je odabrana da bude autor svih naslovnih strana serijala “Otkrijte umjetnost Diznija” kao i Diznijevog kalendara za 2018. godinu.

U saopštenju se navodi da dolaskom to dvoje vrhunskih umjetnika, HSF dodatno ovjerava ozbiljnost u radu i imidž jedne od najkvalitetniji regionalnih manifestacija posvećenih stripu, jer pola godine prije početka dvanaestog izdanja festivala koje je na programu od 7. do 12 septembra, već ima osmoro svjetskih zvijezda devete umjetnosti (ranije potvrđeni Walter Venturi, Joevito Nuccio, Mirko Čolak, Davide de Cubelis i baraća Lorenzo i Alessandro Pastrovicchio).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније