Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: P.B. ]

05. 04. 2018. 08:37   >>  08:30

NARODNI MUZEJ

Izložbe počinju 17.aprila

Sezona izložbi u Narodnom muzeju Crne Gore na Cetinju počeće 17.aprila, a kako najavljuju, i tokom ove godine u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" i u "Ateljeu Dado" biće predstavljeni brojni radovi domaćih i inostranih umjetnika.

Predviđeno je manje izložbi, ali više pratećih sadržaja, sa akcentom na edukaciju, kaže direktorka Umjetničkog muzeja Crne Gore, Mirjana Dabović Pejović.

"Programske aktivnosti u našim galerijama, počinjemo 17. aprila izložbama "Desire for freedom" koja je nastavak uspješne saradnje sa UGBiH Sarajevo i izložbom fotografija "Testament" Peđe Đonovića u CGU "Miodrag Dado Đurić" i samostalnim predstavljanjem Igora Toševskog izložbom "Brisani prostor" u galeriji "Atelje Dado" – kazala je za RTCG Dabović Pejović.

Kako je najavila, Muzej je i ove godine partner u realizaciji VI FLUID dizajn foruma pa će 26. aprila u CGU "Miodrag Dado Đurić" biti otvorena izložba "Jugoslovenski neoavangardni umjetnički časopisi (1960 – 1990)".

"Za Noć muzeja, 17. maja kao nastavak uspješne dugogodišnje saradnje sa Gete institutom i Ifa Štutgart predstavićemo seriju crteža njemačke savremene umjetnice Rozemarie Trokel dok je za 20. jun planirana izložba "Connecting Collections" koju realizujemo u saradnji sa Britanskim Savjetom, takođe partnerom od ranije. Riječ je o izložbi koja će biti premijerno predstavljena u našoj zemlji povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih veza Crne Gore i Velike Britanije, a obuhvata radove nekih od najeminentnijih britanskih umjetnica današnjice. Sredinom septembra imaćemo izložbu "Post-truth" kojom se propituju aktuelne, globalne društvene prilike. Izložba obuhvata radove crnogorskih umjetnika, uglavnom mlađe generacije, kao i autora iz regiona koji svojim angažovanim, kritičkim djelovanjem ukazuju na neke danas vrlo prisutne, društvene anomalije koje su postale "opšta mjesta" na koje se čini da je šira javnost oguglala ili je nemoćna da se sa njima izbori. Na sličnoj liniji razmišljanja baziran je i koncept izložbe "From Diaspora to Diversities", autora Miroslava Karića, kustosa galerije "Remont" iz Beograda, koja će biti otvorena istog dana. Početkom novembra imaćemo izložbu Siniše Radulovića, laureata nagrade "Milčik", a u kontekstu podsjećanja na stvaralaštvo predstavnika starije generacije crnogorskih umjetnika takođe u novembru biće održana izložba Mata Đuranovića", najavila je Dabović Pejović.

Predstojeća sezona i u galeriji "Atelje Dado" će, prema njenim riječima, biti jednako bogata pa će publika vidjeti samostalnu izložbu makedonskog umjetnika Igora Toševskog "Brisani prostor", "A,B,V i Drugi" umjetničke grupe iz Srbije, "Shkodar Lake" Helidon Gjergja iz Albanije, "Kompozicija fotoslike" nedavno preminulog doajena riječke i hrvatske fotografije Ervina Debeuca kao i izložbu crnogorske umjetnice mlađe generacije Milijane Istijanović.

"Novina u programskoj koncepciji je integrisanje aktivnosti Istorijskog muzeja u izložbeni prostor CGU "Miodrag Dado Đurić" kroz izložbe "Propaganda", "Vakcine", "Legat Veljka Vlahovića" koje realizujemo u saradnji sa drugim relevantnim institucijama, kao što su FLU, Nacionalna biblioteka, Svjetska zdravstvena organizacija, Institut za javno zdravlje, OŠ "Njegoš", Vrtić "Zagorka Ivanović", SLŠ "Petar Lubarda", i drugim srodnim institucijama ne samo sa Cetinja, stručna vođenja kroz izložbe, okrugli stolovi, razgovori sa umjetnicima", zaključila je Dabović Pejović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније