Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

05. 04. 2018. 14:11   >>  14:20 1

VEČERAS U BARU

Promocija knjige "Predugo te nema"

Promocija zbirke pjesama "Predugo te nema" Dragane Mrkić biće održana večeras u Dvorcu kralja Nikole u 19 sati u okviru Barskog ljetopisa.

Kako je najavljeno, odabrane stihove će kazivati glumac Jovan Dabović, dok će gost večeri biti trupa baletske škole "Princeza Ksenija".

Na književnoj večeri, osim autorke, o knjizi će govoriti i mr Goran Radojičić, pisac i književni kritičar.

"Zbirka pjesama obiluje lirskim mjestima. Sva je od čistih i nevinih osjećanja, od ustreptalosti jedne moderne i samosvjesne žene u lirskom subjektu, čiji je profil izgrađen od iskrenih i proživljenih emocija. Kroz intiman odnos prema sjećanjima i kroz subjektivan doživljaj istorije svoje porodice, ljubavi i osjećanja, Dragana Mrkić finalizuje rascvjetavanje svoje poetske ruže", kazao je Radojičić.

Književni kritičar Vanja Kovačević ocijenio je da je Mrkić u svojim najnovijim pjesmama, ista, a istovremeno i drugačija u odnosu na ranije.

"Jer je u ovoj zbirci prepoznajemo kao zreliju pjesnikinju. A poznato je da rast i razvoj nijesu dvije iste stvari. Neko može porasti enormno velik, a da se ne razvije. Autorka se, pjesnički rastući, istovremeno i razvijala, pa je jasno da je njeno najnovije ostvarenje djelo pjesnikinje koja je, svoju poeziju, osim što do kraja osjeća, spremna da i do kraja brani…. Dok je u prošloj zbirci, u nemalom broju pjesama bila evidentna namjera da se na 'spoljašnji' način opišu stvari, da se o njima ekspresivno izrazi, u ovoj autorka spoljašnjim senzacijama pokušava da da unutrašnje značenje, da ih oblikuje i oboji koloritom svojstvenim jedino njoj. I upravo taj lični izraz, taj pečat zrelosti iz kojeg se može naslutiti da joj je manje važno hoće li se svidjeti čitaocu, od toga da se izrazi u potpunosti i na način koji smatra najprimjerenijim, a pogotovo svojim, daje vrijednost pjesničkom izrazu Dragane Mrkić…", kazao je Kovačević.

Dragana Mrkić rođena je 1978. godine u Nikšiću gdje je završila Filozofski fakultet. Novinarka je u RTCG-u od 1997. godine. Objavila je dvije zbirke poezije "Previše te ima" i "Predugo te nema". Njena  poezija objavljivana je u brojnim časopisima i zbornicima kod nas i u inostranstvu. Učesnica je i mnogih književnih susreta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније