Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila M.L.B.

19. 04. 2018. 09:37 >> 11:07
16

USKORO SPOMENIK

Studenti ne znaju ko je France Prešern

Spomenik slovenačkom piscu Francu Prešernu uskoro će biti podignut ispred Radio Televizije Crne Gore.

Studenti Fakulteta političkih nauka, u anketi TVCG nijesu znali da odgovore na pitanje: Ko je France Prešern?.

Ne zna naša mladost ko je slovenački pisac France Prešern. To možda i ne treba da nas čudi, jer vjerovatno ni studenti u Ljubljani nijesu čuli za Rista Ratkovića.

Možda je nekima čudno što će spomenik Prešernu uskoro nići ispred Radio Televizije Crne Gore, za kojeg mnogi i znaju.

Balkanska kultura je spomenička kultura, a najviše je onih spomenika koji su nastajali iz ratova, patnji i bitaka.

"Svako vrijeme nastoji da kroz materijalne tragove obilježi važne ličnosti, važne događaje i da im nekako podari taj materijalni vidljivi izraz, ali istovremeno ono što je mnogo važnije kod spomenika jeste njihova simbolička vrijednost za svaki narod", kaže profesorica Sonja Tomović Šundić.

Istorija građenja spomenika u Crnoj Gori skoro da je identična istoriji rušenja istih, smatraju neki istoričari. Kažu i da nam nedostaje elementarna kultura u ophođenju sa istorijom. No profesorica Sonja Tomović Šundić misli da je kod nas više priča o rušenju nego rušenja.

"Ne mislim da je rušenje do te mjere bilo toliko prisutno, možda su postojale izvjesne tendencije da se neki spomenici revidiraju ili već na neki drugi način se uspostavi odnos prema njima", kaže Tomović Šundić.

Spomenici su posvećeni ljudima i događajima, čiji je smisao bio čuvanje trajnog sjećanja. Iako nam sećanje često nije dobro velikani imaju svoje spomenike i svoje mjesto - istina ne svi.

"Mislim da su svi naši velikani manje ili više, makar oni koji su bili u prošlosti istorijske ličnosti iz sfere politike i kulture negdje spomenički zabilježeni", navodi Tomović Šundić.

Podizali smo i rušili spomenike kroz istoriju, rušili su se 1918, odnosno 1919, ne samo spomenici.

Rušilo se i prije i nakon komunizma. Skrnavimo spomenike i danas, a možda je vrijeme da se konačno usaglasimo oko zajedničkih simbola i oko činjenice da je prošlost prošla.

Anka Radović, TVCG

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније