Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ AP, Objavila: P.B. ]

19. 04. 2018. 10:26   >>  10:19

U LONDONU

Izložba: "Moda iz prirode"

Flora, fauna - i moda. Nova izložba u Londonu istražuje veze između prirode i odjeće.

"Moda iz prirode" pokazuje kako se tekstilna industrija oslanja na planetu od koje dobija sirovine i inspiraciju, kao i šta bi trebalo učiniti da bi bila promovisana održivost.

Među eksponatima izloženim u muzeju "Viktorija i Albert" u Londonu je kreacija Žana Pola Gotjea, koja na izgleda kao da je napravljena od leopardove kože.

Nijedna životinja međutim, nije bila ubijena kako bi nastala haljina, već je ogrtač u potpunosti napravljen od perlica koje vjerno imitiraju leopardovu kožu.

"Pravi akcenat izložbe je na potpunoj zavisnosti mode od prirode u svemu: sirovine, voda, fosilna goriva, sve što su nosili naši preci i ono što nosimo mi danas, dolazi sa planete na kojoj živimo", kaže kustos izložbe Edvina Erman.

Priroda stotinama godina inspiriše modne dizajnere.

Motivi biljaka bili su popularni na odjeći i modnim dodacima 17.vijeka, a primjer je mala tašna iz 1600.godine koja liči na grožđe.

Šešir napravljen od afričke smaragdne kukavice pokazuju kako su i proizvođači odjeće često ubijali životinje kako bi ih iskoristili za svoje kreacije.

Kustosi izložbe u Londonu ističu da je to danas drastično drugačije.

Sve je više potrošača koji žele da čuvaju prirodu i to je ključna poruka izložbe.
"Kako se modna industrija razvijala u periodu od 400 godina koji mi istražujemo, uticaj na životnu sredinu se dramatično povećao. Danas je modna industrija jedan od najvećih zagađivača na svijetu i ovom izložbom istražujemo način na koji bi mogla biti postignuta ravnoteža sa prirodom", kaže Erman.

Sintetička vlakna proizvedena u 20.vijeku poznata su po toksičnosti.

Naučnici sada razvijaju nove tehnike koje manje štete prirodi, tražeći obnovljive izvore boja, izbjegavajući hemikalije, štedeći vodu i električnu energiju.

Održivu, ekološki prihvatljivu modu zagovaraju neka velika imena, poput keatorke Stele Mekartni ili sportskog giganta "Nike" koji koriste reciklirane materijale, tekstil i boje iz održivih izvora.

Poruka izložbe u Londonu je da se informišemo o načinima proizvodnje odjeće i izaberemo proizvode čija izrada će manje zagaditi našu planetu.

Izložba "Moda iz prirode" u londonskom muzeju "Viktorija i Albert" trajaće do 27.januara 2019.godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније