Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila M.L.B.

24. 04. 2018. 07:04 >> 08:52
1

KUNČEVIĆ ZA TVCG

Danas možemo reći sve, ali nikoga nije briga

Hrvatski reditelj Ivica Kunčević zazire, kaže, od političkog teatra, jer je teatar presvet da bi zastupao neku politiku. Smatra da u svijetu buja nacionalizam i radikalizam, a za EU ističe da je korektiv naše lijenosti.

Kunčević je u emisiji ”Profil” Javnog servisa kazao da je teatar presveta i preozbiljna stvar da bi zastupao neku političku opciju.

“Politika teatru može biti samo tema, i to tema koju cinično raspreda i razrađuje. Međutim, stalo mi je da ono što radim u teatru bude društveno relevantno”, kazao je Kunčević i dodao da teatar ne može da mijenja svijet.

“Ali, teatar može jasnije vidjeti taj svijet”, naveo je Kunčević.

Sjeća se i vremena Jugoslavije u kojoj je doživio i da mu predstava bude zabranjena, ali je u to vrijeme doživio i da se grade domovi kulture. Bilo je to vrijeme cenzure, kaže Kunčević i dodaje da i današnje vrijeme ima svoje bolesti.

“Krasno je danas što sve možemo raći, ali to nikoga nije briga”, naveo je Kunčević.

Govoreći o Hrvatskoj danas kao članici EU, ističe da mladi danas odlaze iz njegove države.

“Bilo bi divno da se ti mladi jednom vrate”, kaže on. Govoreći o svojoj predstavi “Palikuća” kazao je da taj komad korespondira sa sadašnjim trenutkom.

To je, kaže, komad o radikalizmima i građaninu, koji do posljednjeg trenutka neće sebi da prizna da bi morao da ustane protiv toga.

“Mi u ovom trenu sada govorim jako široko, u Evropi, u Americi, svugdje na ovom našem svijetu imamo takvu situaciju da bujaju nacionalizmi, a mi stalno kažemo, ma neće, neće. Ja bih volio da neće”, kazao je Kunčević.

Radikalizam, kako je naveo, nikada nikome ništa dobro nije donio. Podržava ulazak u EU, jer, kako navodi, sami ne znamo postaviti ozbiljne parametre vladavine prava.

“EU je korektiv naše lijenosti. Lijeni smo, može i ovako i onako. E, ne može i ovako i onako, može samo ovako. Siguran sam da nam EU pomaže da bolje sredimo svoju državu”, kazao je Kunčević.

Govorio je i o novoj predstavi ““Ekvinocijo”, koju radi za CNP, a čija je premijera zakazana za 17. maj. Zadovoljan je crnogorskim glumcima, koji se, kako tvrdi, ne boje emocije.

U emisiji “Profil”, Kunčević je govorio i različitim društvenim pojavama, kulturnoj saradnji u regionu i Dubrovačkim ljetnjim igrama, čiji je bio direktor.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније