Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

23. 07. 2013. 10:52 >> 10:54

POROK I INSPIRACIJA

Veza slavnih pisaca i alkohola

U novoj knjizi "The Trip to Echo Spring" autorka Olivia Laing, kroz primjere šestorice američkih pisaca, poznatih po sklonosti ka kojoj kapljici više, pita se zašto se alkohol još od davnih vremena povezuje s pisanjem i kako se u posljednjim slučajevima na njega odrazio. Njena knjiga istovremeno je i putopis i biografija.

Laing obilazi mjesta na kojima su, šestorica odabranih autora Ernest Hemingvej, Tenesi Vilijams, Rejmond Karver, Džon Čiver, Džon Berimen i F.S. Ficdžerald živjeli, pili i pisali.

Na putovanju koje se proteglo hiljadama kilometara, širom Amerike, autorku više od pređenog puta zanima udaljenost njihovih omiljenih kafića i pisaćih stolova. 

Upravo na tim putevima, koje je u svrhu knjige obišla, autorka traži motive iz poznatih književnih djela i istražuje odnos pisaca prema alkoholu. 

Iako zavistan od alkohola, Tenesi Vilijams kritikovao je opijanje.

"Zašto čovjek pije? Dva su razloga. Mogu ići zajedno ili odvojeno. Prvi je da se smrtno boji nečega, a drugi da ne može podnijeti istinu". 

I dok je već pred kraj života za "Eskvajr" pisao priče o piscu zavisnog od alkohola, što je i sam postao, F. S.Ficdžerald se piću obraćao s naklonošću. 

"Pintu vina dnevno ne mogu posmatrati nikako drugačije nego kao jedno od ljudskih prava", rekao je. 

"Za razliku od romana koji zahtjeva predano pisanje i koncentraciju, nešto kraće književne forme lakše je kombinovati s ispijanjem značajnih doza alkoholnih pića", još je jedan od Ficdžeraldovih zaključaka. 

Zanimljivo je da je jedna od stvari koju je Hemingvej zamjerao Ficdžeraldu, činjenica da se prebrzo napije. 

"Piši pijan, uređuj trijezan", slavan je Hemingvejev savjet, a Nobelom nagrađeni pisac autor je i citata: "Moderni život.. često je mehanička opresija, a piće je jedino mehaničko olakšanje". 

Za razliku od njega, Džon Čiver liječio se od zavisnosti od alkohola.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније