Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

28. 04. 2018. 21:48 >> 21:44
1

KONCERT U CNP-u

Klasičnu muziku približiti laičkoj javnosti

Na velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP), Crnogorski simfonijski orkestar premijerno je izveo djelo Kosara za sopran i kamerni orkestar autorke Nine Perović. Koncert je održan u okviru projekta "Music Up Close Network" koji je finansirala Evropska unija (EU). Namjera projekta je približavanje klasične muzike laičkoj javnosti, posebno mlađim ljudima. Na koncertu, kojem je prethodio razgovor sa autorkom djela i solistkinjom, izvedene još kompozicije Betovena i Bramsa.

Trogodišnji projekat EU pokušaj je skretanja pažnje na vrijedna umjetnička djela, kojima nesumnjivo pripadaju i savremene kompozicije iz oblasti klasične muzike.

Kada je ovdašnji simfonijski orkestar ušao u priču o popularizaciji te vrste muzike, koju treba približiti pogotovo mlađoj populaciji, obavezao se da će u periodu od tri godine naručiti dva djela mlađih kompozitora, čime je stao rame uz rame sa respektabilnim evropskim muzičkim institucijama.

"Mreža, koja realizuje trogodišnji projekat, pored nasiz Muzičkog Crne Gore, okuplja Sarajevsku filharmoniju, Akademiju "Branimir Slokar" iz Ljubljane, simfonijske orkestre iz Lila u Francuskoj, Amsterdama i Barselone i, kao nosioca projekta, Akademiju "Sanda Sićilija" iz Rima", saopštio je Žarko Mirković, direktor Muzičkog centra Crne Gore.

"Kosara" je priča o povratku unutrašnjim vrijednostima - vjeri, ljubavi i nadi, pripovijest o tradiciji predočena jezikom moderne muzike, kaže autorka djela. Sopranistkinja Olivera Tičević govorila je o snazi lika koji tumači i njenim osnovnim određenjima.

"Prošle godine bilo je hiljadu godina obilježavanja od smrti kneza Vladimira i u meni je nekako pokrenula ideju i uopšte proces razmišljanja o tome da kompoziciju koju ću pisati ovo prilikom toj ideji i posvetim",kazala je kompozitorka Nina Perović.

"Osjećam da moja uloga nekako raste i da kako se ovo vrijeme približava da je upravo na meni da najbolje iznesem sve to što je Nina zamislila i sve te emocije koje su sakrivene u ovoj kompoziciju", rekla je sopranistkinja Olivera Tičević.

U drugom dijelu koncerta izvedena su djela Betovena i Bramsa, a kao solista u Betovenovom Koncertu za klavir i orkestar broj 3 u C-molu nastupila je pijanistkinja Vesna Damljanović.

Vanja Kovačević, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније