Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

24. 07. 2013. 11:26 >> 11:32

U NOVOJ AKCIJI

"Pablito" - robot restaurator

U podrumu Muzeja kraljice Sofije ogroman robot skenira sliku katalonskog umjetnika Huana Miroa, praveći na stotine mikroskopskih snimaka koji daju preciznu informaciju o tome u kakvom je stanju slika.

 

Fotografije koje ova mašina napravi uz pomoć infracrvene i ultraljubičaste tehnologije pomoćiće stručnjacima da procijene stanje ulja katalonskog slikara i vajara iz 1974.( S njegovim djelima možete se upoznati u priloženom videu.)

Naprava omogućava stručnjacima da vide pukotine, ogrebotine, oštećenja kao i prekrivene pripremne skice i naknadne propravke, koje golim okom ne mogu da se vide.

“Do najsitnijeg detalja možemo da vidimo ono što se golim okom ne vidi”, rekao je Umberto Duran, kompjuterski stručnjak-restaurator koji je nadgledao dizajn robota.

“Kod ovog Miroovog djela već smo vidjeli seriju naknadnih dotjerivanja i mrlja koje su bile potpuno skrivene”, dodao je Duran.

Robot je nazvan “Pablito” jer mu je prvo djelo na kome je “radio” ogromno platno Pabla Pikasa “Gernika”.


Mašina, koja je duga devet metara, visoka 3,5 i teška preko tonu, snimila je 22.000 fotogafija Pikasovog remek-djela prošle godine. Te slike trenutno se analiziraju u odjeljenju za restauraciju u muzeju koji je prošle godine primio 2,5 miliona posjetilaca.

Od tada, robot je korišćen na desetini drugih djela uglavnom Miroovih kako bi se pripremila izložba koja iduće godine putuje u SAD.

“Sada precizno znamo u kakvom je stanju slika, njene slojeve, probleme”, kaže šef odjeljenja konzervacije Horhe Garsija.

Muzej, koji se nalazi u preuređenoj bolnici iz 18. vijeka, je dom djela Salvadora Dalija i Frensisa Bejkona, a mašinu vrijednu 150.000 eura je sagradio u saradnji sa španskim telekomunikacionim gigantom Telefonikom.

Prednost robota je što nikada ne dodiruje površinu slike i ne može da je ošteti, a s mikroskopskom preciznošću snima sve djelove djela.

Mašina je bila specijalno dizajnirana kako bi bila sklopljena ispred “Gernike” i tako spriječila da se ta posebna slika preseli u laboratoriju, dok se većina slika ipak donosi u laboratoriju kako bi ih mašina analizirala.

Stručnjaci kažu da informacije koje dobiju od robota čine njihov posao restaurisanja djela mnogo lakšim.

“Od izvanredne je pomoći. Morate da znate šta imate prije nego što počnete da radite na tome”, kaže Karmen Muro, hemičarka koja radi u muzejskom odjeljenju za restauracije. (newvision)
 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније