Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

(rtcg.me, Antena M)

07. 05. 2018. 21:18 >> 08:12

U PODGORICI

Otvoren 13. Sajam knjiga

U Podgorici je večeras otvoren 13. Međunarodni sajam knjiga.

Otvarajući sajam, ministar kulture Aleksandar Bogdanović je istakao da Podgorica ima istorijsko pravo na događaj kao što je sajam zahvaljujući, prije svega, svom bogatom kulturnom nasljeđu.

"U svom trinestogodišnjem trajanju Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja dao je jedan poseban doprinos onoj tako značajnoj tradiciji naših prostora, u čijim se državotvornim počecima štampanje knjiga doživljavalo kao bitna potpora identitetskog uobličenja. Pored toga što su počeci pismenosti na teritoriji Crne Gore, počeci pismenosti i za cio jugoistok Evrope, i činjenica da su velika djela slovenske duhovnosti nastajala u okolini ovog grada, daju Podgorici istorijsko pravo na jedan ovakav događaj kakav je Sajam knjiga", kazao je Bogdanović.

On je ocijenio da je ta manifestacija dala poseban doprinos tradiciji naših prostora.

"Ministarstvo kulture daje značajnu finansijsku podršku održavanju Sajma knjiga. Upravo se ovdje može mnogo naučiti o tekstu i knjizi, posebno su ove godine zanimljivi programi Italije sa kojom nas vezuju brojne kulturološke i istorijske veze", rekao je Bogdanović i poželio dobru posjećenost.

Naveo je da Podgorica, kao i ostali gradovi Crne Gore, posljednjih decenija bilježe stalni porast studenata i svršenih visokoškolaca, što nameće potrebu za sve sadržajnijim aktivnostima koje će toj populaciji omogućiti uvid u aktuelnu izdavačku produkciju šireg prostora.

"Pored tih edukativnih i informativnih efekata, sajam knjiga ima i svoju širu kulturnu misiju, jer se prisustvom izdavača i autora iz bližeg i šireg okruženja otvara značajan prostor dijalogu između različitih kultura, a time i njihovom jačem povezivanju. Upravo se iz iskustva našeg regiona može mnogo toga naučiti o tekstu i knjizi kao najstabilnijim uporištima kulturne prepoznatljivosti i zajedništva. Jer, kao što smo u jednom od najvećih romana dvadesetog vijeka saznali da „rukopisi ne gore”, oni se isto tako ne daju zatvoriti u jedan jezik, u jednu kulturu. U kontekstu tih kulturnih razmjena i interakcija, ove godine su posebno zanimljivi programi zemlje koja je od početka prisutna na Podgoričkom sajmu knjiga – Republike Italije, sa kojom nas spajaju kako one geografsko-kulturološke sličnosti, odrđene mediteranskim duhom i prostorom, tako i brojne istorijske veze, koje su kulminirale u dinastičkoj povezanosti naših država", dodao je ministar Bogdanović.

Direktor izdavačke kuće "Nova knjiga" Predrag Uljarević kazao je da je otvaranje sajma vrijedno truda i da svima želi da uživaju u potrazi za dobrom knjigom.

"Sajam knjiga je krenuo prije 13 godina. Danas je jedan od najorganizovanijih i najposjećenijih sajmova u regionu. Očekujemo da sajam biti velika promocija obrazovanja i izdavaštva", rekao je Uljarević.

On je naveo da je naveo da je tokom proteklih 13 godina sajam pokušao da uspostavi vezu između čitalaca i pisaca jer se iz te simbioze nerijetko rađaju ne samo nove saradnje, već i zapažena književna djela.

"Zbog toga je povjerenje ključna riječ u istoriji terajanja ovog događaja", kazao je Uljarević koji je podsjetio da knjigu i čitanje, koji predstavlju posebnu avanturu duha, ne može zamijeniti ništa.

Ministarka nauke Sanja Damjanović, otvarajući izložbu "Fermijevo nasljeđe" posvećenu italijanskom naučniku, fizičaru Enriku Fermiju, organizovanu u saradnji sa Ambasade Republike Italije u Crnoj Gori, istakla je da je znanje resurs koji se dijeljenjem uvećava.

Generalna direktorica Direktorata za obrazovanje Ministarstva prosvjete, Mubera Kurpejović, kazala je da sajam predstavlja spoj kulturnih i obrazovnih elemenata.

Ambasador Italije Luka Celioli poručio je da mu je čast da otvori Sajam knjiga, te da je prisustvo italijanskog štanda postalo tradicionalno.

Sajam pod sloganom "Oprez – čitanje može izazvati slobodno razmišljanje. Djeca čitalaca i sama postaju čitaoci", održava se u garažnom dijelu tržnog centra Delta Siti.

Posjetiocima sajma, do 14. maja, predstaviće se više od 100 izlagača iz Crne Gore i inostranstva.

(Prilog: Vanja Kovačević, TVCG)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније