Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

25. 07. 2013. 10:42 >> 10:57

POMOĆ ILI?

3D štampač u umjetnosti

U posljednjih pet godina 3D printeri omogućili su štampanje najrazličitijih stvari, od pištolja do jabuke, a sada je i svijet umjetnosti uočio njihove prednosti.

 

Umjetnici koriste 3D pisače da bi konstruisali složena djela za koja bi im u prošlosti trebalo mnogo više uloženog truda, a 3D tehnologija otvara priliku muzejima za nove konzervatorske tehnike.

Trodimenzionalno printanje uveliko olakšava posao umjetnicima te su donedavno komplikovani oblici u raznim oblicima i veličinama sada vrlo lako izvodljivi.

Objekti nastaju na osnovu digitalnih modela i printanjem hiljada slojeva materijala.

Umjetnik Frank Stela među prvima je počeo da koristi 3D printere u svom radu. Prije nekoliko godina upotrijebio je 3D printer da bi proizveo dijelove od metala i smole za svoju seriju polihromatskih skulptura "Scarlatti Kirkpatrick".

Tehnologija je omogućila Steli da postigne rezultat koji bi, služeći se tradicionalnim tehnikama, vrlo teško postigao, rekao je Ron Labak, kustos u Muzeju umjetnosti i dizajna u Njujorku.

Da je savremena tehnologija sve popularnija među umjetnicima, potvrdio je i njujorški trgovac umjetninama Džejms Fuentes, rekavši da je u posljednje dvije godine obišao više od 12 umjetničkih studija u kojima se koriste 3D printeri.

Ipak, još uvijek ih prati stigma te se takvi radovi povezuju s masovnom proizvodnjom.

Upravo masovna proizvodnja nadahnula je umjetnika Džona Monagana, koji je u saradnji s Muzejom umjetnosti Metropolitan učinio 3D skenove muzejskih izložaka i objavio podatke na internetskim stranicama muzeja. Dio muzejske postave sada je dostupan za preuzimanje.

Tehnologija je otvorila vrata i za djela koje muzeji posuđuju. Konzervatori tako imaju priliku da izrade prilagođene modele za ona djela koja su bila previše osjetljiva za transport i na izložbama širom svijeta mogu biti prikazane vjerne replike.

Muzejski predmeti više nijesu statični, već im je omogućena mobilnost, a pravi potencijal 3D tehnologije nesumnjivo će tek biti otkriven.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније