Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

15. 05. 2018. 15:45 >> 15:36

PODGORICA

Sajam knjiga priveden kraju

13. Međunarodni sajam knjiga i obrazovanja priveden je svom finalu. U proteklih osam dana posjetioci ove "najveće knjižare na otvorenom" u Crnoj Gori mogli su uživati u promocijama značajnih domaćih i regionalnih izdanja, kao i u susretu i razgovoru sa značajnim autorima, kritičarima, piscima i umjetnicima.

"Kulminaciju ove tradicionalne kulturne manifestacije označila je dodjela sajamskih nagrada i priznanja. Ako Sajam uporedimo sa knjigom, svečana dodjela je njen rezime. U ovogodišnjem žiriju za dodjelu sajamskih priznanja našli su se istaknuti stručnjaci i poznavaoci književnosti poput prof. dr Slavice Perović, mr Marine Vešović i prof. dr Slaviše Jelušića. Završnica ovog 13. Sajma upriličena je u slavu čitanja i književnosti", navodi se u saopštenju organizatora.

Posljednjeg dana Sajma knjiga u Podgorici na štandu Nove knjige, kako su kazali, održan je sastanak Žirija za dodelu Nagrade Književni plamen koji čine profesori Sonja Tomović Škundrić, Siniša Jelušić i Aleksandar Jerkov, izdavač i osnivač nagrade Predrag Uljarević.

Počasni predsjednik žirija je nobelovac Mario Vargas Ljosa, prvi dobitnik i suosnivač nagrade koji nije prisustvovao sastanku ali je učestvovao u njegovoj pripremi i dao je svoj doprinos elektronskim putem.

"Žiri je ocijenio prošlogodišnju dodjelu nagrade Orhanu Pamuku i cio boravak slavnog pisca u Crnoj Gori kao značajan uspjeh i dobar korak u afirmaciji književnog stvaralaštva i izdavaštva, a posebno istakao veliki interes Orhana Pamuka za Crnu Goru. Tokom boravka Pamuk je formirao opsežnu fotodokumentaciju i ispisao cijelu jednu bilježnicu, pa se čini kako je ova nagrada postigla još jednu svrhu u širenju kulture i istorijskog nasljeđa. Pamuk je pokazao i interes da nas posjeti i ove godine", navodi se u saopštenju.

Žiri je zatim počeo i sa ovogodišnjim radim na odabiru kandidata za nagradu, a među imenuma o kojima se raspravljalo našli su se u pojedinim prilozima diskusiji Andrej Makin, Amin Maluf, Kazuo Išiguro, Salman Rušdi, Alis Manro, Ljudmila Ulicka, Mo Jen, Haruki Murakami i niz drugih istaknutih svetskih književnika, a bilo je riječi i nekim posebnim aspektima ove nagrade, od demokratskih usmjerenja i kritičke svijesti, kulturnoistorijskog interesa, rodnoj ravnopravnosti.

"Nagrada koja omogućuje susret sa najistaknutijim svjetskim piscima i koja je vezala Marija Vrgasa Ljosu za Crnu Goru, otvorila jos jedan kanal kojim kulturnoistorijsko nasljeđe dopire do svijeta, a Njegoša čiji su lik i djelo ugrađeni i u ovu nagradu predstavlja sa remenim stvaraocima, uvjerenje je žirija, naći će se i ove godine u pravim rukama", kazali su organizatori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније