Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavio: F.R.

17. 05. 2018. 16:49 >> 16:43

NAREDNA DVA DANA

Dani crnogorske kulture u Makedoniji

Matica crnogorska i Savez iseljenika iz Crne Gore u Makedoniji u naredna dva dana organizuju manifestaciju " Dani crnogorske kulture" u Skoplju. Predsjednik Saveza Medo Balić za Radio Crne Gore kazao je da će manifestacija biti organizovana svake godine.

"Veliki je broj istaknutih pojedinaca porijeklom iz Crne Gore koji su istaknuti članovi makedonskog društva. I u prošlosti je bilo mnogo njih. Zbog toga, ali i velikog broja iseljenika iz Crne Gore kojih u Makedoniji ima procjenjuje se preko 20 hiljada, odlučeno je da ova manifestacija postane tradicionalna. Svake godine će se održavati u drugom makedonskom gradu , jer Crnogoraca ima u svim mjestima u ovoj državi", naveo je Balić.

Manifestacija je počela na filološkom fakultetu Univerziteta "Ćirilo i Metodije", gdje je održan omaž jednom od prvih profesora te visokoškolske institucije Vasu Tomanović, kome je asistent bio čuveni makedonski književnik Blaže Konevski. Dekan fakulteta za crnogorski jezik sa Cetinja Adnan Čirgić je kazao da je malo koji crnogorski filolog zapostavljen kao Vaso Tomanović.

"Leksikografi osobito crnogorski ostaju dužni tom istaknutom naučniku uraditi bar prigodan portret koji će ukazati na njegove osobite zasluge u toj oblasti. Činjenica da je djelovao izvan slavističkih centara u ondašnjoj Jugoslaviji, a osobito onih kojima je u žiži interesovanja uvijek bila Crna Gora , zasigurno je doprinijelo da njegovo djelo ne bude dovoljno valorizovano", naglasio je Čirgić.

O djelu i radu Vasa Tomanoviža govorio je i prof. dr Dimitar Pandev. Nakon toga u Institutu za makedonski jezik održana je promocija knjige " Crnogorska usmena tužbalica"  Adnana Čirgića.

O tom djelu su pored autora govorile profesorice Ana Martinovska i  Maja Jakimovska Tošić. Večeras će u 19 sati u sklopu manifestacije u Makedonskoj kinoteci biti prikazan dokumentarni film o štampariji Crnojevića, autora Branka Baletića. Dani crnogorske kulture u Makedoniji nastavljaju se sjutra izložbom u narodnoj biblioteci "Sveti Naum Ohridski", 500 godina starih knjiga štampanih u obodskoj štampariji , a koji se čuvaju u depoima te institucije u Skoplju. Biće održan inaućni skup posvećen 550-toj godišnjici prve štamparije u Makedoniji.

Manifestaciji u Skoplju prisustvuju pored predstavnika iz crnogorske ambasade i članovi Nacionalne biblioteke " Đurađ Crnojević " sa Cetinja i biblioteke "Radoslav Ljumović " iz Podgorice.

Žarko Božović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније