Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: O.Z. ]

23. 05. 2018. 14:35 >> 14:27
6

NASTUP SA CSO

Karadaglić: Koncert najljepši poklon građanima

Svjetski poznati umjetnik Miloš Karadaglić kazao je da mu je velika čast da nastupi sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom.

Koncert Miloš Karadaglić i Crnogorski simfonijski orkestar (CSO) biće održan u subotu, 26. maja na Trgu Nezavisnosti u Podgorici, sa početkom u 20 sati, u cilju proslave Dana nezavisnosti i proslave 12 godina od obnove crnogorskoga suvereniteta.

"Rijetki su koncerti klasične muzike na gradskim trgovima. Kao neko ko je potekao odavde i koji nosi sve to u sebi, velika mi je čast i zadovoljstvo što sam ovdje i što ću svirati pred svima vama u subotu", rekao je poznati crnogorski gitarista na konferenciji za novinare.

Karadaglić je, kako je saopšteno iz PG biroa, istakao da je srećan što orkestar napokon dobija svoje prostorije i svoju koncertnu dvoranu.

"Srećan sam što se ide naprijed u svemu tome i jednostavno sam svojim prisustvom htio to i podržati. Ovaj koncert je na jedan najljepši poklon građanima Podgorice i građanima Crne Gore jer muzika je jezik svih nas, bez obzira na naša uvjerenja, bilo lična, bilo politička", rekao je Karadaglić dodavši da se najbolje izražavamo kroz muziku gdje nalazimo, kako je naglasio, “tu neku zajedničku riječ”.

Naveo je da će program koji će izvesti na Trgu biti za svaki ukus.

"Obzirom na to da je ovaj koncert na otvorenom bih bio jako srećan kada bi ljudi koji možda nikad nisu došli na koncert klasične muzike prošetali i pridružili se da nekako taj događaj zajednički bilježimo i uživamo u muzici", istakao je Karadaglić.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović istakao je da je Miloševa veza sa Crnom Gorom iz godine u godinu sve jača.

"A iskonski poziv pripadnosti i svijest o sopstvenom identitetu, koju nije narušio ni dugogodišnji život van Crne Gore, govori nam o umjetnikovoj zrelosti i ljudskom formatu” kazao je Bogdanović.

On je naveo da je značaj važne, vibrantne uloge koju muzika ima u svakom društvu definisan kroz osnivanje Muzičkog centra, institucije u kojoj se na organizovani sistematičan način vodi briga o muzičkoj djelatnosti u Crnoj Gori.

"I Crnogorski sinfonijski orkestar zaživio je u godinama kada je Crna Gora dobila nezavisnost. Danas je ovaj ansanbl stožer ukupnog muzičkog života Crne Gore, koji je stavlja u ravan razvijenih kulturnih sredina. Uskoro nas očekuje i svečano otvaranje novog objekta Muzičkog centra, Crnogorske Kinoteke i Filmskog centra, u čiju je rekonstrukciju je država uložila oko 13.190.000 eura. Preseljenjem u objekat površine 10.000m2 stvorićemo optimalne uslove za dalji umjetnički razvoj, ali i kadrovsko, finansijsko i organizaciono jačanje ovih institucija kulture. Uz nove mogućnosti za programske i izdavačko-koncepcijske inovacije, siguran sam da će Muzički centar i Crnogorski sinfonijski orkestar nastaviti svoj razvoj i impresionirati nas ostignućima i uspjesima našeg, državnog ansambla”, istakao je Bogdanović.

Miloševa muzika povezuje ljude širom svijeta

Direktor Muzičkog centra Crne Gore Žarko Mirković je istakao muzičari te institucije željno iščekuju susret sa Milošem Karadaglićem, jer njegova muzika povezuje ljude širom svijeta.

"Naročito smo srećni što je Miloš podgoričko dijete i što se na pravi način odužuje zavičaju. Zbog toga mu izražavam zahvalnost i radujem se što ćemo zajedno proslaviti naš jubilej, da potvrdimo da smo u muzici napredovali makar onoliko koliko je Crna Gora za ovih 12 godina od obnove nezavisnosti", naglasio je Mirković.

Da su ulaganja u kulturu značajna i sa lokalnog nivoa pokazuju podaci da je za nepune četiri godine uprava Glavnog grada uložila je oko 21 milion eura u kulturu.

"U mandatu aktuelne gradske uprave budžet za kulturu iz godine u godinu je povećavan i u prethodne tri godine izdvojeno je oko trinaest miliona eura kada su pitanju tekući, odnosno operativni izdaci, a za kapitalne projekte iz oblasti kulture koji su realizovani i oni čija je realizacija u toku biće investirano blizu 8 miliona eura", naveo je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović.

Koncert organizuju Ministrastvo kulture, Glavni grad Podgorica i Muzički centar povodom proslave 12 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније