Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

24. 05. 2018. 07:43 >> 07:34

ŽALICA PORUČIO

Umjetnost i kultura da se bore protiv nacionalizma

Umjetnost i kultura moraju da se bore protiv nacionalizma, koji je osnovno sredstvo pomoću kojeg se vlada na ovim prostorima, tvrdi poznati sarajevski reditelj Pjer Žalica.

On je, kao gost emisije "Iz pravog ugla" RTCG, govorio o ratnoj opsadi Sarajeva devedesetih i o problemima koji opterećuju region.

"Jedini način da političari odustanu od nacionalizma je da se dobro prepanu od zatvora, odnosno za imovinu i egzistenciju", smatra reditelj.

Žalica kaže i da se u BiH izbjegava suočavanje sa prošlošću, odnosno počinjenjim ratnim zločinima.

"Nedavno sam čuo neke naučnike da Sarajevo devedesetih nije bilo pod opsadom, da ja koji sam svo vrijeme bio u njemu, nijesam bio pod opsadom", rekao je Žalica.

On je naglasio da početkom devedesetih nije vjerovao da je rat u Jugoslaviji moguć.

"Sad znam da je to moguće i potiskujem tu zabrinutost jer dosta ima znakova u regionu koji pokazuju da je moguć konflikt", ocijenio je Žalica.

Komentarišući nedavnu predizbornu posjetu Sarajevu predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, Žalica je kazao da ne zna zašto je to sada bilo potrebno.

"S druge strane, ja mislim da se prave Sarajlije nijesu odazvale tom skupu", rekao je Žalica.

U bivšoj Jugoslaviji koja je imala jednopartijski sistem i zatvoreno društvo, ipak je većina ljudi živjela bolje nego danas, smatra reditelj.

"Mislim da je najveća kritika današnjeg sistema to što se živjelo lakše u jednopartijskom društvu nego u današnjem, koje bi trebalo da otvara mogućnosti, a zapravo ih limitira", ocijenio je Žalica.

SFRJ je, između ostalog i kvalitetom muzičke scene mogla parirati najvećim evropskim zemljama, kaže reditelj i poručuje da smatra da je Evropska unija u opasnosti da se uruši sama od sebe, jer nije previše fleksibilna.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније