Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavio: F.R.

24. 05. 2018. 20:17 >> 20:11

RAZMJENA ISKUSTAVA

Konferencija bibliotekara i muzeologa na Cetinju

Prva Međunarodna konferencija bibliotekara, arhivista i muzeologa počela je u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ na Cetinju. Cilj konferencije, kako je istaknuto, je da ukaže na mogućnosti korišćenja novih tehnologija u ovim oblastima kako bi se povećao pristup znanju, razvile nove strategije ali i uvele nove usluge u cilju privlačenja publike.

Sekretar Ministarstva kulture Crne Gore Igor Vučinić kazao je na otvaranju da održavanje ove konferencije u godini obilježavanja Evropske kulturne baštine pokazuje visoku svijest o potrebi unapređenja tih djelatnosti u skladu sa evropskim smjernicama za saradnju resornih institucija.

"Značaj ove konferencije potvrđuje se prevashodno u razmjeni dobrih praksi i saradnji između različitih ustanova baštine, uz izraženu težnju da se izvori kulturne baštine kakvi su muzejski predmeti, bibliotečka i arhivska građa što bolje približe javnosti. Želim vam uspješan rad uz napomenu da vam Ministarstvo kulture Crne Gore stoji na raspolaganju kao partner u ostvarivanju ciljeva zaštite i očuvanja kulturene baštine, inovacijama i primjeni novih tehnologija, znanja i iskustva", kazao je Vučinić.

Direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore Bogić Rakočević kazao je da ovaj događaj vidi kao dobru osnovu za jačanje međunarodne saradnje i razmjenu iskustava.Podsjetio je da je Nacionalna biblioteka “Đurđe Crnojević” prolazila kroz različite periode u radu,ali je uvijek značajno bilježila crnogorsku istoriju i kulturu te činila jedan od temelja crnogorske državnosti.

"Niz je nedoumica koje danas prate bibliotekarstvo, arhivistiku i muzeologiju, počev od prostornih, kadrovskih, finansijskih i drugih problema, potom munjevita promjena informacionih tehnologija koja manje-više utiču na ove oblasti ", kazao je Rakočević.

Direktorica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Tatijana Petrić smatra da je ova konferencija mogućnost da se otvore pitanja o problemima bibliotekara, arhivista i muzeologa u digitalnom svijetu.

"To je jako važno za napredak kulturnih institucija, a onda i društva u cjelini – rekla je Petrić koja očekuje da će biti još ovakvih konferencija koje mogu biti dobra prilika za pronalaženje rješenja za izazove sa kojima se svakodnevno susrijeću institucije kulture.

Tokom dvodnevne konferencije svoje radove će izlagati 33 učesnika iz Crne Gore i regiona,a nakon žavršetka biće podijeljenji sertifikati o učešću.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније