Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

24. 05. 2018. 21:23 >> 21:14
2

IZLOŽBA NA CETINJU

Obilježeno 270 godina rođenja Svetog Petra Cetinjskog

Izložba plakata i knjiga, povodom obilježavanja 270 godina od rođenja Petra I Petrovića Njegoša, otvorena je večeras u Nacionalnoj biblioteci "Đurđe Crnojević".

Izložbu je otvorio akademik Sreten Perović, koji je govorio o životu i djelu Petra I. Perović je, između ostalog, kazao da svjetlo slave, koje sa pravom pripada Svetom Petru Cetinjskom obasjava i naše vrijeme i predstavlja zalog pred ostatkom svijeta.

"Petar I, koga su Crnogorci i za života smatrali svecem svakako nije bio samo duhovnik i državnik. Bio je pjesnik, istoriograf, zakonodavac, etičar, poliglota, a prije svega bio je čovjek koji je dobro poznavao naravi Crnogoraca, njihovu sujetu, agresivnost, sklonost ka nadmetanju pa i otimanju, pa je svoj višestruki, posebno moralni autoritet upotrebljavao u zaštiti ugleda naroda I države na čijem čelu je bio", kazao je Perović.

U sklopu izložbe prikazan je i film o Petru I, autora Gojka Kastratovića i Živka Andrijaševića, rađen u produkciji RTCG.

Autorke izložbe su bibliotekarka savjetnica Milenija Vračar i viša bibliotekarka Zorica Sjekloća, a večerašnji program organizovan je u sklopu obilježavanja Evropske godine kulturne baštine.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније