Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

28. 05. 2018. 11:53 >> 11:43

BOGDANOVIĆ SAOPŠTIO

Kuća Ivezaja značajno mjesto za kulturu CG

Kuća Ivezaja je značajno mjesto za kulturu Crne Gore, gdje se posvećeno čuva istorijsko nasljeđe naroda sa naših prostora, ali i promoviše Crna Gora kao multikulturna, multinacionalna i multikonfesionalna zemlja, kazao je ministar kulture, Aleksandar Bogdanović.

Bogdanović je posjetio Štjefana Ivezaja, koji u Tuzima, u svojoj kući čuva bogatu kolekciju raznovrsnih muzejskih predmeta i eksponata.

Kako je saopšteno iz ministarstva, Iverzaj je predstavio Bogdanoviću veliki broj autentičnih muzejskih predmeta, autentične nacionalne nošnje, oružje, posuđe, alate i oruđe, muzičke instrumente, poštanske markice, knjige, dokumenta i brojne druge eksponate, kao i bogatu kolekciju foto-aparata.

"Bogdanović je istakao da je kuća Ivezaja značajno mjesto za kulturu Crne Gore, gdje se posvećeno čuva istorijsko nasljeđe naroda sa naših prostora, ali i promoviše Crna Gora kao multikulturna, multinacionalna i multikonfesionalna zemlja", navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministar je dodao i da je kuća Ivezaja odličan primjer valorizacije bogatog kulturnog nasljeđa u turističke svrhe.

"Ministarstvo kulture će pružiti svu neophodnu pomoć kako bi napori Ivezaja, koji sa svojom suprugom uspješno afirmiše tradiciju albanskog naroda, bili dodatno valorizovani", naglasio je Bogdanović.

Ivezaj je, kako je saopšteno, od 2002. godine, kuću u kojoj živi pretvorio u svojevrsni muzej, ali i fototeku, biblioteku i filateliju, otvorene za posjetioce tokom cijele godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније