Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila M.L.B.

02. 06. 2018. 09:24 >> 09:17

RASKOŠNI KOSTIMI

Otvorena izložba "Novi sjaj renesanse"

U Centru savremene umjetnosti sinoć je otvorena izložba "Novi sjaj renesanse".

Na otvaranju izložbe su goorili ministar kulture Aleksandar Bogdanović i Nj.E. ambasador Republike Italije u Crnoj Gori, Luka Zelioli.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je da su umjetnička, duhovna i naučna dostignuća renesanse učinila da ovaj period dobije status najbitnije civilizacijskeprekretnice koja se desila u sveopštoj istoriji čovječanstva.

"Najpoznatija djela iz te epohe i danas su reperi vrhunske umjetničke kreatvnosti, kao što je novim svjetonazorima o čovjekovom mjestu u univerzumu, renesansa trasirala glavne idejne tokove u novovjekovnom razvoju Zapadne civilizacije. Ali renesansa nije zahvatila samo sferu visoke umjetnosti, slobodnemisli i duha, već se proširila i na zonu čovjekove privatnosti oslobađajući i onu kreativnost koja je bila dio svakodnevlja običnih ljudi. Iz tih će se prostora mijenjati navike i običaji širih slojeva, ali će te inovacije uticati i na brojne promjene u životu elite. Sveopšti uzlet kreativnosti odraziće se i na sve one vještine i umijeća koja su pripadala sferi umjetničkog zanatstva. Iz tog korpusa, inventivnošću i maštom, posebno se izdvaja majstorstvo onih zanatlija koji su pravili odjevne predmete, kako za obični svijet tako i za aristokratiju", poručio je Bogdanović.

Ambasador Republike Italije u Crnoj Gori, Luka Zelioli kazao je da se ne proslavlja samo 72. godišnjicu stvaranja Republike Italije, proslavljamo takođe, 70. godišnjicu od proglašenja ustava.

"Naziv izložbe je evokativan: “Novi sjaj renesanse”. Uskoro ćete vidjeti sjaj koji se pominje u nazivu, te o tome neću daljegovoriti. A riječ “novi” odnosi se na istoriju, danas će Palata Petrović postati neka vrsta vremenske mašine i takva će ostati sve do 2. jula. Biće dovojno da onome što budete vidjeli dodate mrvicu mašte pa da uronite u italijansku renesansu, u zrelo doba sinjorija, u veličanstvenost boja i ceremonija, već na pragu baroka", poručio je Zelioli.

Na izložbi su predstavljeni raskošni kostimi koji su se koristili povodom svečanih ceremonija na italijanskim dvorovima, rekonstruisani zahvaljujući proučavanju renesansnih slika.

Osim toga, izložba prikazuje skupocjene tkanine renesanse koje predstavljaju prava remek-djela zanatsva; izloženi komadi odjeće plod su dugogodišnjih istraživanja i rada na materijalima i tehnikama, zahvaljujući doprinosu brojnih istoričara, ilustratora, tkača, krojača, vezilja i zanatlija.

Projekat na osnovu kojeg je realizovana ova izložba osmislio je Fausto Fornasari 1989. u Mantovi. Organizatori izložbe su Ambasada Italije u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, “King Studio” Fausta Fornazarija i Centar Savremene Umjetnosti Crne Gore pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније