Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila: M.L.B.

11. 06. 2018. 20:34 >> 20:24
1

U GRADSKOM

Probe za predstavu "O miševima i ljudima"

U Gradskom pozorištu juče su počele probe za predstavu "O miševima i ljudima", koju teatar radi u koprodukciji sa festivalom Barski ljetopis.

Po motivima istoimenog romana nobelovca Džona Stajnbeka, u dramatizaciji Stele Mišković, predstavu režira jedan od najcjenjenijih reditelja u regionu Dino Mustafić.

U prvoj fazi projekta ekipa će raditi u prostorijama Gradskog pozorišta, nakon čega će preći u Bar. Premijera je zakazana 23. jula na 31. izdanju Barskog ljetopisa. Na repertoaru Gradskog pozorišta predstava će biti od naredne sezone.

Radnja jedne od najkontroverznijih knjiga 20. stoljeća smještena je u tridesete godine prošlog vijeka, u periodu Velike depresije u Americi i govori o posljedicama ekonomske krize, pa u tom smislu odlično korespondira i sa današnjim vremenom.

U fokusu je priča o jednom nesvakidašnjem prijateljstvu. Oni su neobičan par: Džordž je mali, vispren i tamnoput, a Leni, krupan čovjek sa umom djeteta. Ipak, oni čine „porodicu“, držeći se jedan drugog kako bi pobijedili usamljenost i otuđenost.

Produkcija Gradskog pozorišta i Barskog ljetopisa staviće fokus na nit koju je i sam Stajnbek suptilno provukao kroz novelu: progovoriće o snovima, iluzijama kao neophodnosti opstanka u surovom okruženju koje marginalizuje drugačije, stare, bolesne i osobe sa smetnjama u razvoju. Govoriće i o bijegu u utopiju kao jedinom mjestu na kojem možemo biti srećni dok nas ne ugrizu oštri zubi stvarnosti, dok se ne suočimo sa činjenicom da se ovdje i sada prijateljstvo, humanost i sloboda povlače pred strahom, interesom i taštinom.

Igraju: Mišo Obradović, Miloš Pejović, Vule Marković, Dejan Đonović, Branko Ilić, Marija Đurić, Pavle Ilić i Božidar Zuber.

Scenografiju će potpisati Smiljka Šeparović-Radonjić, a kostimografiju Lina Leković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније