Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

12. 06. 2018. 09:33 >> 09:26

U BIJELOM POLJU

Oko 50 učesnika na festivalu fantastične književnosti

Šesti Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON 2018 sa 30 kulturno-umjetničkih programa za pet dana održavanja u Bijelom Polju okuplja više od 50 učesnika, među kojima su neka od najznačajnijih književnih imena regiona.

Centralni događaj festivala je dodjela priznanja Zlatni zmaj za međunarodni doprinos fantastičnoj književnosti Slobodanu Vukanoviću, koja će se održati u petak 15. juna, kada će osim razgovora u sklopu programa nastupiti i gudački kvartet Unique iz Podgorice.

Specijalni gost festivala je najprevođeniji književnik iz Srbije dr Zoran Živković, koji će premijerno promovisati knjigu ''Prvi kontakt i putovanje kroz vrijeme - odabrani eseji i priče'', koju je objavio međunarodni izdavač Springer, u ediciji Nauka i Fantastika.

U Bijelom Polju su planirane i promocije romana ''Tuđemilski svici'' Slobodana Vukanovića iz Podgorice, novele ''Sin Čopora'' Gorana Skrobonje iz Beograda, romana ''Poslednji cirkus na svetu'' Branislava Jankovića iz Niša, romana ''Klupko'' Anta Zirduma iz Viteza, romana ''Baka Mandini krugovi'' Tihomira Jovanovića iz Beograda, romana ''Na putu za Dardel'' Slobodana Zorana Obradovića i zbirke odabranih priča ''Zapisi iz hodnika vremena'' Aleksandara Obaradovića iz Bijelog Polja.

Osim autorskih izdanja biće promovisana festivalska zbirka kratkih priča ''Trium reginarum'', koju čini 29 priča autora iz regiona o vladarkama iz srednjeg vijeka, kao i zbirke partnerskih festivala iz država okruženja.

Među njima su "Kosingas - Neispričane priče" u izdanju Strahora iz Beograda, ''Priče o manjinama'' Festivala fantastične književnosti iz Pazina i ''Greške u koracima'' sa Istrakona iz Pazina, zatim ''Transreali'' sa 40. SFeraKOn-a iz Zagreba, ''Posljednja bosanska kraljica'' festivala ZeCon iz Zenice, kao i antologija odabranih priča ''Regia Fentastica 3'' iz Beograda i časopis ''Književna fantastika" koju izdaje organizator Festivala fantastične književnosti Art-Anima iz Beograda. Planirane su i promocije Fanzina Terra i Sf Portal u izdanju Udruženja građana Ljubitelji SCI&FI iz Beograda, zatim predstavljanje izdavačke kuće ''Vrane'' iz Niša i edicije ''Poetika strave'' koju uređuje dr Dejan Ognjanović iz Niša.

Kada je riječ o partnerskim festivalima ove godine će publika u Bijelom Polju imati priliku da se upozna sa aktivnostima 40. SFeraKona iz Zagreba, koga će predstaviti jedna od organizatorica Vanja Kranjčević. Osim toga prvi put će se predstaviti i Hercegnovski strip festival o kome će govoriti organizatori Nebojša Mandić i Nikola Ćurčin iz Herceg Novog i Luka Cakić iz Podgorice.

Takođe, planirano je da Mirko Grdinić jedan od organizatora Festivala fantastične književnosti iz Pazina predstavi partnere iz Istre i najavi temu konkursa za kratke priče. Posebno će biti predstavljen i peti Festival fantastične književnosti Art-Anima koji je održan početkom juna u Beogradu i o kome će govoriti utemeljivač i jedan od organizatora Dragoljub Igrošanac. Dok će se uz učešće društva vitezova Zmajeva griva predstaviti i prvi Festival fantastike TolkiNiš iz Niša.

Osim književnih sadržaja program festivala čine i maskenbali ''Princ i princeza i po neki vitez'' za učenike osnovnih škola i polaznike vrtića, kao i izložba ilustracija Trium reginarum akademskog slikara iz Bijelog Polja Luke Joksimovića i Izložba fotografija ''Kameni spavač'' Murata Jašarevića iz Zenice.

Planirana su i teorijska izlaganja ''Trium reginarum - tri vladarke - jedna sudbina'' na kome će govoriti istoričari Marijan Mašo Miljić iz Podgorice i Boban Šestović iz Bijelog Polja, dok će na temu „Srednji vijek kao inspiracija u horor filmu“ govoriti dr Dejan Ognjanović iz Niša.

Za sve ljubitelje fantastike i stripa biće organizovana prva radionica stripa koju će voditi ilustratori Nikola Ćurčin i Luka Cakić.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније