Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

15. 06. 2018. 09:29 >> 09:18

POTPISAN MEMORANDUM

Istraživaće tvrđave Goražde i Kosmač

Memorandum o saradnji između Ministarstva kulture Crne Gore i Arheološkog instituta Austrije, potpisan je juče na Cetinju. Kao jedna od prvih aktivnosti nakon potpisivaja Memorandula predviđen je dolazak ekseprata i studenata iz Republike Austrije, iz oblasti arhitekture, koji će u saradnji sa predstavnicima institucija kulture Crne Gore raditi na istraživanjima tvrđava Goražde i Kosmač.

Memorandum su potpisali ministar kulture Aleksandar Bogdanović i direktorica Arheološkog instututa Sabina Ladstater. Potpisivanju je prisustvovala ambasadorka Republike Austrije u Crnoj Gori Ana Janković.

"Uvjereni smo da će danas potpisani Memorandum predstavljati dobru osnovu za realizaciju projekata koji će doprinijeti unapređenju stanja kulturnih dobara, ali i doprinijeti većoj mobilnosti crnogorskih i austrijskih stručnjaka iz oblasti kulturne baštine. Cijeneći da Austrija ima dugogodišnju tradiciju u oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara, te da Austro-ugarske tvrđave u Crnoj Gori predstavljaju bitan segment kulturnog nasljeđa, snaženje saradnja na ovom polju od velikog je značaja. Ovo posebno ističem iz razloga što se veliki broj Austro-ugarskih tvrđava nalazi na turistički atraktivnim lokacijama, koje ih čine pogodnim za razvoj kultunog turizma", naveo je Bogdanović.

Direktorica Ladstater je izrazila posebno zadovoljstvo što će u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore biti u prilici da se bavi istraživanjima Austro-ugarskih fortifikacija u Crnoj Gori.

"Ovo je velika šansa za instutuciju koju predstavljam, a koja u svom sastavu ima Odsjek za kulturnu baštinu. Ovaj projekat se savršeno uklapa sa ciljevima ovog Odsjeka", kazala je Ladstater.

"Ovaj projekat predstavlja još jedan dokaz naše želje da osnažimo saradnju u oblasti kulture sa Crnom Gorom", istakla je ambasadorka Janković nakon potpisivanja Memoranduma.

Kako su kazali iz ministarstva, cilj potpisanog Memoranduma je uspostavljanje bliže saradnje između institucija kulture Crne Gore i Republike Austrije i realizacija zajedničkih projekata iz oblasti zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara, sa posebnim akcentom na istraživanja Austro-ugarskih fortifikacija u Crnoj Gori.

"S obzirom na to da Arheološki institut Austrije djeluje kao vanredni istraživački institut Saveznog ministarstva nauke, istraživanja i ekonomije, kao i da je dio Akademije nauka Austrije, od posebnog je značaja predviđena saradnja na edukaciji i doedukacije stručnog kadra iz oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara", navodi se u saopštenju ministarstva.

Memorandumom je, kako se dodaje, predviđena i saradnja na realizaciji međunarodnih projekata i zajedničko apliciranje za evropske i međunarodne fondove namijenjene kulturnoj baštini, kao i saradnja u oblasti digitalizacije tehničke, stručne i naučne dokumentacije o kulturnim dobrima.

"Pored navedenog, planirana je i saradnja u oblasti arheoloških i konzervatorskih istraživanja, kao i na realizaciji konzervatorskih projekata čija će implementacija podrazumijevati primjenu konzervatorskih mjera, u skladu sa nacionalnim i međunarodnim standardima", kazali su iz ministarstva.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније