Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: I. P. ]

17. 06. 2018. 10:30 >> 10:19

OTVOREN "BARSKI LJETOPIS"

Kultura i umjetnost blistaće narednih 60 dana

U Baru je sinoć počeo “Barski ljetopis”, koji je otvorio ministar kulture Aleksandar Bogdanović. Na otvaranju je nastupio Crnogorski simfonijski orkestar, pod dirigentskom palicom maestra Grigorija Kraska.

 

Bogdanović je podsjetio da su tokom prethodne tri decenije na Barskom ljetopisu, kroz sve umjetničke izraze, prezentovani različiti kulturni sadržaji u širokom registru.

"O klasičnih formi i poetika do onih inovatinih i eksperimentalnih, čime je ovaj grad dobio jednu od značajnijih ljetnjih scena na kulturnoj mapi Crne Gore. U Baru i njegovoj okolini postoji izuzetan ambijentalni potencijal, koji je vrlo upotrebljiv za raznovrsnu prezentaciju umjetničkih sadržaja. Svjedoci smo da su scene ovog festival bili - kako izuzetna zdanja, kakav je dvorac Kralja Nikole na Topolici, tako i živopisni prostor Starog Bara, prirodni ambijent okoline, brojni toponimi kulturno-istorijskog nasljeđa na cijeloj teritoriji opštine, ali i osobeni gradski lokaliteti", rekao je Bogdanović.

Govoreći o programu festivala, Bogdanović je rekao da ovogodišnji program pokazuje da se prilikom njegovog koncipiranja težište stavilo na aktuelna kretanja u umjetničkom stvaralaštvu regiona, koja dubinski ispituju neuralgije ovog prekretničkog vremena, što je najprisutnije u pozorišnom i književnom segmentu festivala.

"Posebne pohvale zavrjeđuje segment pratećeg programa u kom je planirano niz akcija koje prezenterski koncept pomjeraju ka onom interaktivnom, čime se brišu granica između umjetnika i publike, kreacije i posmatranja. Planirane radionice, performansi i ulični teatar, jesu forme bliske mediteranskom duhu, koji raskošno znakovlje svakodnevnog života lako uzdiže u sferu visoke umjetnosti i koji tako često zna da spoji homo ludensa i homo creansa", rekao je on.

Potpredsjednik Opštine Bar Dušan Raičević rekao je da su ovogodišnjih 75 programa iz domena književne, likovne, muzike i pozorišne umjetnosti garancija da će kultura i umjetnosti blistati "sa nama narednih dva mjeseca".

Festival „Barski ljetopis“ trajaće do 12. avgusta. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније