Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila: M.L.B.

19. 06. 2018. 08:48   >>  08:57

FORUM U ČENGDUU

Sa Kinom do snažnije kulturne saradnje

U okviru sveobuhvatno intenzivirane saradnje između Kine i šesnaest zemalja centralne i istočne Evrope, kultura zauzima posebno mjesto.

Svjesni snage i važnosti kulture, Ministarstvo kulture i turizma Narodne Republike Kine je drugi put organizovalo Forum kulture u Čengduu, glavnom gradu provincije Sečuan. 

Grad koji broji više od 16 miliona stanovnika bio je višednevno poprište živih rasprava o aktuelnom trenutku u kulturi kako na nacionalnom tako i na međunarodnom planu.

Predstavnicima umjetničkih disciplina plesa, muzike, pozorišta i slikarstva, gosti iz 16 zemalja Evrope razmijenili su brojne ideje za konkretne projekte i moguću buduću saradnju.

U crnogorskoj delegaciji koji su dobili direktne pozive za učešće iz Ministarstva kulture i turizma Narodne Republike Kine bili su: Vanja Pantović direktor Baletske škole „Princeza Ksenija“, Pius Fišer- patron škole, akademski slikar Tiho Vujović, Ivona Milić - pijanistkinja i art menadžer kao i direktor KotorArt Festivala pijanista Ratimir Martinović.

Vanja Pantović je već dvije godine sa vrlo uspješnim projektima Baletske škole “Princeza Ksenija” prisutna u Kini i nastavlja svoju plodnu saradnju sa najvažnijim institucijama baletske umjetnosti kao što su Nacionalni balet Kine, Beijing Dance Academy, Minzu university, Chengdu vocational University of Art.

Tiho Vujović, slikar nesvakidašnje mašte i doživljaja, predstavio je dio svojih radova koji su na fonu umjetničke tradicije velikih slikara poteklih iz Crne Gore. Već za oktobar dogovoreno je njegovo predstavljanje u uglednoj galeriji u Pekingu.

Ivona Milić (bivša učenica Baletske škole “Princeza Ksenija”), rodom iz Crne Gore, danas na usavršavanjima u Minhenu, govorila je o važnosti medija u predstavljanju kulturnih politika i sadržaja.

Ratimir Martinoviić je govorio o iskustvima KotorArta i kontekstualizacije umjetničke muzike kroz njegovanje tradicije i baštine u savremenim umjetničkim formama.

U razgovorima sa zvaničnicima Ministarstva kulture i turizma Kine, Martinović je predložio pokretanje Koordinacionog centra za oblast umjetnosti inicijative 16+1 upravo u Crnoj Gori. Od takvog centra bi korist imali svi učesnici u procesu pokrenutom prije nekoliko godina a naročito bi profitirala kulturna scena naše zemlje.

“Tradicija i savremenost” bila je zadata tema koja je poslužila kao orijentir za plodne razgovore a “Čengdu deklaracija” koja je potpisana od učesnika, predstavlja obavezu daljeg unaprijeđivanja i intenziviranja saradnje.

Kineska kulturna scena u proteklih nekoliko decenija, zajedno sa ekonomijom ove najmnogoljudnije zemlje svijeta, doživljava vrtoglavi uspon. Istovremena otvorenost za nove sadržaja iz zapadnih kultura kao i želja za promocijom sopstvene, učinili su današnju Kinu jednom od najvećih umjetničkih scena na svijetu.

Infrastruktura kulture se gotovo svakog dana unaprijeđuje novim sadržajima, galerijama, koncertnim salama, studijima, filmskim gradovima, univerzitetima i fakultetima umjetnosti… Najveći svjetski ansambli, orkestri, baletske trupe, pojedinačni umjetnici i stvaraoci, predstavljaju svoja umijeća ogromnom auditorijumu koji je iz dana u dan sve brojniji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније