Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: O.Z. ]

24. 06. 2018. 12:16 >> 12:09

BOGAT PROGRAM

Nove klape posebnost ovogodišnjeg festivala u Perastu

"Peraški đardin klapske pjesme” je naslov koji simbolički objedinjuje programe 17. Međunarodnog festivala klapa Perast 2018, koji će se održati od 28 do 30. juna.

"U tom peraškom đardinu, već 17 godina izrasta to naše festivalsko stablo koje  se grana i lista iz dubokih i  puno starijih korijena  kulturne baštine Perasta, Boke i Crne Gore", poručio je izvršni direktor Festivala Milan Kovačević.

Kao posebnost ovogodišnjeg izdanja festivala, on je, prije svega, istakao pojavu novih mlađih klapa.

"Naime, nakon naših višegodišnjih inicijativa za formiranje dječjih klapa pri muzičkim školama,  premijerno će nastupiti najmlađa klapa na ovim prostorima, Kotorski Gardelini, vrijedna dječica uzrasta 9-12 godina,  koje, uz  veliku posvećenost,  vodi naša Kotoranka Nada Baldić. Njihov repertoarski  izbor su upravo stari notni zapisi Ludvika Kube u obradi maestra Marija Katavića iz Sarajeva", kazao je KOvačević.

U Podgorici je takođe formirana nova, mješovita klapa Camerton, koja će takođe debitovati u Perastu u kategoriji Novih klapskih pjesama.

"Ovo nas posebno raduje jer se time ispunjava dio misije Festivala u popularizaciji klapske pjesme. Njegovanje kulturne baštine, uz a cappella pjevanje, po čemu smo, uz Festival klapa Omiš svrstani u najprestižnije festivale na ovim prostorima,  ostaje temelj naših aktivnosti, pa tako i  ovogodišnjih programa", kaže Kovačević.

Program festivala:

- 27. juna u Galeriji solidarnosti Kotor, predstaviće se knjiga "Ljerica dubrovačkog kraja", autora Đorđa Begua, Kotoranina koji muzički djeluje u Dubrovniku. Ovaj izvrsni gudač je i jedan od rijetkih graditelja  ovog  tradicionalnog  narodnog instrumenta, nekada poznatog i u  Boki.

– 28. juna u Perastu svečano otvaranje festivala, koncertom klapa Kaše iz Dubrovnika, Praska iz Podstrane, Peružini sa Paga, dobitnika najvrijednijih nagrada kultnog  Festivala klapa u Omišu. U programu osvrt i na  našu kulturnu baštinu, kada će mladi glumci iz KFPZD  potsjetiti na poeziju o Boki, a nastupima  kvarteta Talia i Volmond najavljuju se brojne muzičke programe koji će se odigrati u Kotoru ovog ljeta.  Uz čuvene klape iz Dalmacije, u koncertnom dijelu se pridružuju  klape MARIS iz Kotora i klapa O’Dive Belcanto iz Berana. Obije klape su se posebno spremale na Seminarima za crnogorske klape prof. Jasminka Šetke, umjetinčkog direktora Festivala.

– 29. juna u Muzeju grada Perasta 11 sati promocija festivalske Lirice Br.6. koja je posvećena djelu Maestra Maria Katavića, dugogodišnjeg saradnika festivala i člana Stručnog žirija. Katavić je napisao preko 100 klapskih obrada po notnim zapisima starijih muzikologa L. Kube, F. Kuhača, Jovana Miloševića, Nikole Hercigonje, Vide Matjan. U Lirici su i obrade iz Boke i Paštrovića dr etnomuzikologije Zlate Marjanović, koja je priredila naučne prikaze partitura mo. Katavića.

– 29. juna u 21 sat počinju takmičarski koncerti. U kategoriji  Ženskih klapa, nastupa njih 10 - pet iz Hrvastke, tri iz Crne Gore i dvije iz BiH) među njima najpoznatije Peružini iz Paga, Skontradura iz Dubrovnika, Diva iz BiH, naše odlične klape Maris iz Kotora, Alata iz Podgorice i O’Dive Belcanto iz Berana.

- 30. juna su na programu Muške klape i Nove klapske pjesme. Nastupiće 7 sedam muških klapa - četiri iz Hrvatske po jedna iz BiH i Assa voce iz Crne Gore. Među njima su dobitnici najvećih nagrada iz Omiša, Praska, Porat sa Korčule, zatim Valdibora iz Rovinja, Grga  i nekoliko izvrsnih klapa.

Sve klape u takmičarskim kategorijama pjevaju obavezno jednu bokeljsku pjesmu.

Nove klapske pjesme, na temu Boka Kotorska –more i pomorstvo, donose čak  10 premijera u izvedbi šest klapa iz Crne Gore, dvije iz Hrvatske i jedne iz BiH.
Posebnost je da  su za sedam pjesama stihove i kompozicije napisali autori iz Crne Gore! Za njih smo obezbijedili posebnu novčanu nagradu kroz sponzorstvo Hotela Conte u Perastu.

Dva stručna žirija vode prof. Rajmir Kraljević( Split) i akademik HAZU , pjesnik  Jakša Fiamengo.

Ulaznice za Festival se neće naplaćivati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније