Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

30. 06. 2018. 22:55 >> 22:41
1

UNESCO

Odluka o Kotoru naredne godine

Komitet UNESCO-a za svjetsku baštinu dao je Crnoj Gori rok da do kraja januara ažurira Izvještaj o ispunjavanju zahtjeva za zaštitu Kotora, kako bi finalna odluka o statusu tog kulturno-istorijskog područja na listi svjetske baštine bila donešena naredne godine.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, na sastanku UNESCO Komiteta za svjetsku baštinu, koji se održava u Bahreinu, usvojene su odluke koje se odnose na prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora i Stećke-srednjovjekovna groblja.

Crna Gora ima četiri upisana dobra na UNESCO listi svjetske baštine i to Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora, Nacionalni park Durmitor, Stećke-srednjovjekovna groblja i Venecijanska utvrđenja od 16. do 17. vijeka.

Iz Ministarstva su kazali da je za područje Kotora bila posebno važna Odluka iz Istanbula iz 2016. godine, kada je državi postavljen niz zahtjeva koje je trebalo ispuniti do prošle godine.

"Ovogodišnja Odluka daje opštu ocjenu da su pokrenuti bitni procesi i da je napravljen pomak, ali da postoji niz prijetnji koje bitno utiču na izuzetnu, univerzalnu vrijednost", navodi se u saopštenju.

Dodatna posvećenost se, kako su kazali iz Vladinog resora, zahtijeva u primjeni Konvencije, nastavku moratorijuma, organizacija reaktivne monitoring misije Području, kao i ažuriranju Izvještaja do kraja januara, kako bi finalna Odluka o Kotoru bila donešena na zasijedanju Komiteta naredne godine.

Iz Ministarstva su rekli da će teme ovogodišnjeg zasijedanja biti i predati materijali koji se odnose na dopunu Tentativne liste Crne Gore, koja je do sada sadržala arheološke lokalitete Duklju i Stari Bar, Nacionalni park Biogradsku goru i Istorijsko jezgro Cetinja

Ove godine, kako se navodi, upućeni su materijali koji se odnose na Stari grad Ulcinj i Bukove šume, kao najava za priključivanje postojećem multinacionalnom upisu na UNESCO listu.

Iz Ministarstva su rekli da će Komitet donijeti Odluku koja se odnosi na proširenje nominacije Venecijanskih utvrđenja na tvrđavu Forte Mare u Herceg Novom, koji je predat u januaru ove godine.

"Nacrt Odluke kaže da je prerano za ovaj upis, kao i da je potrebno sprovesti niz mjera kako bi se izvršila sanacija tvrđave prije njenog upisa na UNESCO", navode iz tog resora.

Delegaciju Crne Gore na Komitetu predvodi Ambasadorka Crne Gore pri UNESCO, Dragica Ponorac, a čine je generalni direktor za kulturnu baštinu, Aleksandar Dajković, predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić i generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO, Milica Nikolić.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније