Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila: M.L.B.

05. 07. 2018. 12:30 >> 12:20

BARSKI LJETOPIS

"Kamena simfonija" kao čista emocija

Veče "Kamene simfonije" i slikarskih radova Vahide Nimanbegu obilježili su srijedu, 5. jul na "Barskom ljetopisu". Naime, u okviru pratećeg programa, u Starom Baru premijerno, koncert su održali Dina Desančić i bend "Akademia".

Cimerovi "Pirati s Kariba", Mocartov "Turski marš“, Betovenova „Simfonija br. 5“, Ofenbahov „Can-can“, Bramsova „Mađarska igra“, Levija kompozicija „Ameno“, „Grk Zorba“, „O, bela ćao“, „Kaljinka“… samo su neke od kompozicija koje su se tom prilikom čule u njihovoj nesvakidašnjoj kombinaciji električnih instrumenata sa violinom, obrađenih u rok maniru.

Ova neobična saradnja i spoj nastali su 2017. godine i već postali svojevrsna atrakcija publici.

Do ideje o našoj saradnji došlo je sasvim slučajno. Na jednoj od tonskih proba došli smo na ideju da vidimo kako to jedan rok bend zvuči zajedno sa violinom. To je dvoje kao ideja zvučalo prilično nespojivo, međutim, u praksi se pokazalo i te kako uklopivim.

Nama su se pritom poklopile energije i slični senzibiliteti. „Akademia“ je bend u kome apsolutno svako zna svoj posao, tako da je negdje očekivano da ova saradnja da svoje rezultate, kazala je violinistkinja Dina Desančić nakon uspješnog koncerta koji je posjetilo nekoliko stotina ljudi.

Muzika koju svojom saradnjom afirmišu „Akademia“ i Dina Desančić dio je u svijetu izuzetno popularnog crossover žanra. Ipak, u Crnoj Gori ovo je prvi put da se realizuje sličan projekat, u okviru koga je nastala i njihova prva autorska kompozicija „Kamena simfonija“ po kojoj je koncert i dobio ime.

Riječ je o, već afirmisanom, crossover žanru koji je u svijetu već uzeo maha i kojim se bave Dejvid Garet, Maksim Mrvica, Ana Rucner iz našeg okruženja itd. Ali ovo jeste prvijenac projekat u Crnoj Gori, pa se nadamo da će priča o nama zaživjeti jednako uspješno kao u slučaju ovih nekoliko umjetnika koje sam pomenula.

"Kamena simfonija" nastala je kao čisti proizvod emocija i osjećanja, nastala je u sudaru energije na jednoj od naših tonskih proba. Nakon toga, bile su potrebne još samo dvije probe da bi ova kompozicija već imala svoj oblik po kome je danas prepoznajemo, dodala je Desančić.

Postavka Vahide Nimanbegu moći će da se obiđe u Galeriji do srijede, 18. jula. Takođe, u galeriji do kraja "Ljetopisa" biće aktuelna i kolektivna izložba barskih akademskih umjetnika, čijih je trideset radova izloženo, ali i dostupno za kupovinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније