Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

12. 07. 2018. 09:52 >> 09:39

DANAS U PETNJICI

Počinje Festival priče - Zavičajne staze Bihor

Pod nazivom "Umjetnost je sumnjiva", u Petnjici večers u 19.30 sati, promocijom knjiga i kulturno-zabavnim programom, počinje XI Festival priče - Zavičajne staze Bihor 2018.

"Gost Festivala je Refik Ličina, pjesnik, pripovjedač i prevodilac sa švedskog na naš jezik. U promociji njegovog stvaralaštva i romana "Dalge" učestvuju književnici Dragana Tripković, Vasko Raičević, Rebeka Čilović i Selma Rastoder. Razgovor o književnosti inspirisaće slikarska inicijacija "U središtu duše" akademske umjetnice Adele Nurković-Kulenović" najavljuju iz NVO Centar za kulturu - Bihor.

Kako je navljano, iste večeri, u drugom dijelu programa, uslijediće promocija zbirke priča "Razmeđa Bihora" sa prošlogodišnjeg Festivala.

"Knjiga sadrži 32 priče autora iz Crne Gore i regiona a predstaviće je Safet Hadrović Vrbički i Jasmina Halilović-Murić", kazali su organizatori.

Za muzički dio programa "U bašči sevdaha" pobrinuće se hor ILHAM i orkestar TEFERIDž sa solistima: Irmom i Ildom Nurkovć, Mirsadom Tarhanišem, Zikretom Murićem i Adisom Murićem.

Početak te regionalno poznate manifestacije, i jedanaestu godinu postojanja, obilježavaju "Bihorske lile", tradicionalni plamen julskih vatri koje najavljuju ljeto.

"Odlučili smo da entuzijastički započnemo Festival koji je postao središte referentne kulture u pograničnom dijelu Crne Gore, planirali veoma sadržajan program, ali je njegovo održavanje i dalje neizvjesno zbog nedostatka finansijske podrške. Nadamo se da će Komisija Ministrastva kulture prepoznati i podržati realizaciju ovog Festivala.
Sa svih strana od učesnika i kulturnih poslenika stižu pohvale, apeli da izdržimo i mi će mo dati maksimum u granicama realnih mogućnosti i u zavisnosti od najavljene podrske prijatelja Festivala. Sve ostalo je u ingerenciji drugih", navodi se u saopštenju.

Organizatori podsjećaju da je na ovogodišnji konkurs Festivala “Zavičajne staze - za priču inspirisanu Bihorom”, prispjelo 37 rukopisa.

"Žiri u sastavu: Zuvdija Hodžić, Sofija Kalezić i Elvedin Nezirović, ocjenjuje priče pod šifrom i uskoro će saopštiti koje priče zaslužuju nagrade i pohvale", kazali su iz Centra za kulturu - Bihor.

Dodjela nagrada i veče posvećeno laureatima planirano je 9. avgusta u Petnjici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније