Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavio: F.R. [ Al Jazeera Balkans ]

11. 07. 2018. 18:48   >>  18:33

GRČKA

Pronađen najstariji fragment Odiseje

Grupa grčkih i njemačkih arheologa našla je graviranu glinenu ploču u drevnoj Olimpiji, rodnom mjestu Olimpijskih igrara na Peloponezu, na kojoj je urezan najstariji poznati fragment Homerovog epa Odiseja, objavilo je grčko Ministarstvo kulture.

Pločica sadrži 13 stihova 14. pevanja, gdje se Odisej obraća svom prijatelju Eumeju. Prve procjene nalaz datiraju u doba Rimskog carstva, vjerovatno prije trećeg veka.

Ep od 12.109 stihova

Datum još treba da bude potvrđen, no pločica je u svakom slučaju "veliki arheološki, epigrafski, književni i istorijski" spomenik, izvijestilo je Ministarstvo kulture.

Odiseja, ep od 12.109 stihova koji se pripisuje grčkom pjesniku Homeru, priča priču o Odiseju, kralju Itake, koji deset godina luta pokušavajući da se vrati u zavičaj nakon pada Troje.

Stručnjaci procjenjuju da je pisana u razdoblju od 725. do 675. godine prije nove ere.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније