Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: P.B. ]

13. 07. 2018. 18:06 >> 17:54

FESTIVAL PRIČE

"Umjetnost je sumnjiva"

Festival priče pod nazivom "Umjetnost je sumnjiva" počeo je sinoć u Petnjici promocijom knjiga i kulturno zabavnim programom.

Poslenici kulture, uz programsku specifičnost festivala i želju da naprave manifestaciju koja će biti centralni književni događaj u bihorskom kraju, imaju za cilj da podstaknu razmišljanje o tome šta je vrijedno, šta treba njegovati i šta je zapravo umjetnost, kao i može li se baš sve što se napiše smatrati književnošću.

U sklopu festivala u "Divan bašti" priređena je promocija zbirke priča "Razmeđa Bihora" sa prošlogodišnjeg Festivala.

Knjiga sadrži 32 priče autora iz Crne Gore i regiona a predstavili su je Safet Hadrović Vrbički i Jasmina Halilović-Murić.

"Na stranicama ovih Zbornika objavljene su priče mnogih autora, od onih koji su tek zakoračili u svijet literature, do onih koji su već poznati i priznati. Sasvim slobodno se može reći da Bihor više nije neki tamo tamni vilajet sklonjen iza brda, kako su o njemu mnogi mislili", rekao je Hadrović.

Za Jasminu Halilović-Murić prva asocijacija na Bihor je Ćamil Sijarić i njegovo kapitalno djelo "Bihorci", a za analizu su joj bili zanimljivi ženski likovi jer žena oduvijek predstavlja stub porodice od koje se uvijek očekuje da pametno postupi.

"Ženski likovi, njihove sudbine, surov i nemilosrdan načina života i okolina koja je uvijek tu da 'posavjetuje' i ukaže na greške. Stoga junakinje priča 'Dvanaest dukata', 'Vilinsko kolo', 'Dimiluk' na vješt i veoma mudar način zaobilaze prereke i razbijaju stereotipe. Takođe u vremenu kada je ženska riječ bila nečujna i nije se uvažavala, ženski likovi tu sudbinu mijenjaju pa makar i kraj bio koban. Svoje izlaganje sam počela spominjanjem Ćamila Sijarića, završiću sa njegovim citatom iz romana 'Bihorci', a glasi: 'Bolje da propadne selo nego adet u njemu'. Ovom prilikom želim da ukažem i dokažem kvalitet i značaj festivala 'Bihorsko ljeto', naravno sa željom da nastavi tradiciju još dugo vremena" , istakla je Halilović.

Prve večeri festivala organizovan je kulturno zabavni program sa horom "Ilham" i orkestrom "Teferidž".

Početak ove regionalno poznate manifestacije, i jedanaestu godinu postojanja, obilježile su "Bihorske lile", tradicionalni plamen julskih vatri koje najavljuju ljeto.

Vukoman Kljajević, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније