Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

19. 07. 2018. 20:16 >> 20:01

POSVEĆENA SKADARSKOM JEZERU

Otvorena izložba Helidona Đerđija na Cetinju

Izložba Helidona Đerđija pod nazivom "Shkodar Lake" otvorena je u Ateljeu Dado na Cetinju.

Riječ je o konceptualnoj izložbi, bez puno izloženih predmeta, koja želi da prikaže naš odnos prema Skadarskom jezeru kao posebnom ekositemu kome prijeti devastacija.

Helidon Đerđi kaže da ga je zanimalo kako se u Crnoj Gori i Albaniji odnosimo prema ovom posebnom ekosistemu.

"Skadarsko jezero mi se učinilo zanimljivim prije svega zbog činjenice da dvije zemlje vode brigu o toj geografskoj vodenoj cjelini koja je neodvojiva. Jezero me zanima sa ekološke strane, jer zbog plastičnih boca i smeća trpi devastaciju i sa albanske i sa crnogorske strane, a takođe me zanimao i taj politički momenat, koji nas je držao odvojenima svo ovo vrijeme, a sada smo počeli da komuniciramo", kazao je Đerđi i dodao da je ovom izložbom želio da skrene pažnju na brojne ugrožene biljne i životinjske vrste koje čine jedinstveni habitat Skadarskog jezera ali i da ukaže i probudi svijest ljudi o tome koliko bi gradnja na tom prostoru naškodila njegovoj ljepoti.

"Jedan od radova koje sam uradio predstavlja mural sa biljnom vrstom koja se u Crnoj Gori zove kasaronja i koja je jedna od najugroženijih. Tretirao sam je voćnim sokovima iz plastičnih boca koje takođe možemo vidjeti i u vitrinama i fotografijijama gdje su predstavljene ptice, kormorani i galebovi koji traže hranu. Ova slika je s jedne strane opominjuća, a s druge optimistična jer je zapravo mnogo truda uloženo da se Jezero sačuva i da se ta situacija sredi", rekao je Đerđi.

Izložba "Shkodar Lake" biće otvorena do 5. septembra.

M. Stanojević, Radio CG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније