Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavio: F.R. [ PR Centar ]

22. 07. 2018. 12:46   >>  12:33

ERLEND LU U NOVOM

Knjigama razumijemo misli i onih koje nijesmo poznavali

Knjige otvaraju svijet i omogućavaju ljudima da razumiju misli i kulture, koje ranije nijesu poznavali, kao i da uče o mjestima na kojima nisu bili i na kojima, možda, nikad neće biti, poručio je norveški pisac Erlend Lu na otvaranju Međunarodnog sajma knjiga "Trg od knjige" u Herceg Novom

Ovogodišnji moto sajma je „Svijet knjiga je najljepši svijet koji je čovjek stvorio“,  koji ukazuje na značaj čitanja i knjige kao civilizacijskog dometa u odnosu na izazove savremenog društva, dokolice i lake zabave.

Lu je kazao da je za njega „fantastično“ što njegove knjige postoje u ovom dijelu Evrope, napominjući da je mnogo puta bio u Srbiji, ali da je u Crnoj Gori prvi put.

„Odrastao sam slušajući mnoge pozitivne stvari o staroj Jugoslaviji, koja više ne postoji, ali malo možda i postoji. Moji baka i deka su govorili o Jugoslaviji i imali su veze i poznanike ovdje i ta poznanstva nastala su za vrijeme rata“, objasnio je Lu.

Osvrćući se na izjavu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Donalda Trampa, da su Crnogorci agresivan narod, Lu je kazao da mu je cilj da skrene pažnju na ono što se dešava u svijetu u kojem važne osobe ne čitaju knjige.

„Čitao sam intervju sa Trampovim biografom, prije nego što je bio izabran za predsjednika. I rekao je da Tramp, vjerovatno, nije pročitao nijednu knjigu od početka do kraja svojevoljno i vidimo rezultat toga sada“, smatra Lu.

Prema njegovim riječima, najvažnije je okupljati se, odati počast knjizi i razgovarati o njoj.

„Knjige nam otvaraju svijet i omogućavaju da razumijemo ljude, prostore, misli i kulture, koje ranije nismo poznavali. Učimo o mjestima na kojima nikada nismo bili i na kojima, možda, nikad nećemo biti. Bio sam na mnogim festivalima, ali uvijek razmišljam da je to jedna od najvažnijih stvari, koje ja mogu da učinim“, kazao je Lu.

Lu je dobitnik brojnih književnih nagrada, između ostalih nagrade Ministarstva kulture Norveške i Evropske nagrade mladih čitalaca, a njegovi romani su prevedeni na više od 20 svjetskih jezika.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, kazao je da je Belavista od sinoć trg od knjige u gradu od knjige i pisaca.

„Šesnaestu godinu zaredom, na ovom prelijepom mjestu, sastaju se riječi, pisci i čitaoci, mladi i stariji. Stižu nam novi junaci, njihove priče i pripovjedači. Ukrštaju se različite sudbine, osjećanja, slike i snažne poruke, najljepšeg svijeta, koji je čovjek stvorio- knjige“, poručio je Katić.

Sajam će trajati do 28. jula, a biće predstavljena djela Erlanda Lua, Jicaka Bar Josefa, Vide Ognjenović, Dejana Atanackovića, Vladimira Pištala, Ranka Pavićevića, Milovana Vitezovića, Ružice Vasić i Borisa Jovanovića Kastela. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније