Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

31. 07. 2013. 17:24 >> 17:24

"ESRESSIVO"

Festival klasične muzike od 2. avgusta

Šesti festival klasične muzike „Espressivo“ biće održan i ove godine na Cetinju od 2. do 15. avgusta, uz učešće eminentnih muzičara iz cijele Evrope.

Organizator je Muzička akademija sa Cetinja, pomognuta od strane brojnih partnera, a festival je dio programa „Ljeto u Prijestonici“. Koncerti će biti održani u Ministrstvu kulture.

Dekan Muzičke akademije Miran Begić kazao je za Radio Crne Gore da cilj ovog projekta ide dalje od toga da zadovoljava potrebe najobrazovanije muzičke publike.



„Njegova posredna i neposredna  misija jeste da popularizuje umjetničku muziku kroz vrhunska djela umjetničke muzike, koju u specifičnim ambijentima Cetinja izvode neki od najkvalitetnijih izvođača umjetničke muzike. To je jedinstvena prilika za građane Cetinja, Crne Gore, i regiona, da na otvorenim i zatvorenim scenama  slušaju vrhunsku umjetničku muziku koju sviraju vrhunski svjetski i najbolji domaći izvođači“, kazao je Begić.

On dodaje da je ovogodišnji festival žanrovski determinisan u okvirima kamerne muzike, a kako je jedna od suštinskih ideja festivala povezivanje ili simbioza, ne samo srodnih nego i najrazličitijih umjetničkih senzibiliteta, na otvaranju festivala, 2. avgusta od 21 sat nastupiće proslavljeni poljski violinista Jarosalv Nadržicki.

„Zajedno sa Bojanom Martinovićem izvešće djela od najistančanijeg romantičarskog senzibiliteta, transcendentalne težine i virtuoziteta. Slijedi zatim koncert svjetski priznatog pedagoga i pijaniste iz zlatne ere pijanizma, Vladimira Viardoa. Ovaj koncert preporučujem sa posebnom pažnjom, budući da će na njemu pijanista premijerno predstaviti svoju ediciju Debisijevih klavirskih djela. Viardo spada u red najzačajnijih pijanista današnjice i neko je ko zadnjih nekoliko decenija u kontinuitetu izaziva divljenje i šire javnosti i stručne kritike, bilo svojim sviranjem bilo svojim renesansnim obrazovanjem“, ističe Begić.

On je dodao da zatim slijedi i koncert kvinteta festivala koji će ove godine voditi proslavljeni ruski pijanista i prorektor moskovskog konzervatorijuma Čajkovski, Aleksandar Bondurjanski.

„Kvartet  sastavljen mahom od domaćih muzičara i Bondurjanski izabrali su djela Dmitrija Šostakoviča kao polje svog istraživanja i davanja.  Stari prijatelji festivala, Viktor Uzur i Mikhail Bereznitcki, siguran sam da će se potruditi da muzikom Cetinje stave rame uz rame sa najvećim dvoranama i pozornicama u Evropi. Svojim iskustvom i harizmom izvodeći bisere klasične muzike, siguran sam da će nas sve bar na tren povesti na neko bolje mjesto, uzvišeno, odnosno samo onamo gdje nas vrhunska umjetnosti vodi“, rekao je Begić za Radio Crne Gore.



Pored gostiju iz inostranstva, festival će obilježiti i naši najuspješniji umjetnici, i to trio Vladimira Domazetovuća, Predrag Janković i mladi violinista Igor Pejović. Sastavom DYGONG iz Danske i performansom umjetničke trupe iz Poljske festival će ove godine, na kratko, izaći iz okvira "main stream-a".

„Ova dva interaktivna događaja pružiće i publici da učestvuje u oblikovanju umjetničkog izraza i iskaza“, smatra Begić i dodaje da  će uporedo sa koncertima biti održana ljetnja akademija za studente na kojoj će predavači biti renomirani profesori iz Londona, Salcburga, Solt Lejk Sitija, Moskve, Pariza, što će studentima omogućiti da unaprijede svoje vještine i prošire svoja znanja uz sjajne umjetnike i pedagoge.

Organizaciju festivala „Espressivo“ pomogli su Ministarstvo kulture, Univerzitet Crne Gore, Fakultet za pomorstvo, Pravni fakultet, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo nauke, Investicoino-razvojni fond, Prijestonica i firma Simens inžinjering.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније