Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavio: F.R. [ Beta ]

31. 07. 2018. 11:30 >> 11:14

GUSINJE

Promocijom Komune završen Etno fest

Promocijom časopisom Komun@, završen je Etno fest, koji se ove godine održao u Gusinju.

Direktor časopisa Amer Ramusović je naglasio da je Komun@ postala prepoznatljiva po dizajnu i vrijednim tekstovima s raritetnim fotografijama.

"Promovisana su sva dosadašnja izdanja Komune koja je postigla veliki uspjeh na medijskom tržištu Crne Gore, a još više u okruženju i inostranstvu o čemu govore dosadašnje brojne promocije u Luksemburgu, Lovćencu, Zagrebu, Sarajevu,Požegi, Goraždu,Rogatici i skoro svim crnogorskim gradovima. O kakvom se jedinstvenom ali neprofitnom časopisu radi sa karakterističnim dizajnom koji se štampa u sepija varijanti i još neobičnijim formatom koji je kvalitetom tekstova očarao čitaoce", naglasio je on.

Ramusović je poručio "da nije zlato sve što sija, ali da je kulturna baština jednog naroda njegovo kulturno, istorijsko i civilizacijsko blago".

"Narod koji nema svoju kulturnu baštinu je beskućnik, a kada je riječ o crnogorskom kulturnom identitetu on je primarno obilježen neprestanom borbom da narod bude slobodan, a država nezavisna. U tom preplitanju različitih civilizacija iskustava, tradicija, filozofija, trijumfovao je suživot. Dio naše baštine materijalne i duhovne jeste i multikonfesionalna i multietnička identitetska stvarnost i upravo tim identitetom mi se danas ponosimo pred Evropom i svijetom", istakao je on napomenuvši da je kulturno nasljeđe kultni prostor i prema njemu se treba odnositi sa kultom, a da posebnu ulogu u tome ima dijaspora iz Gusinjskog kraja koja na svakom koraku ističe i ponosi se svojom matičnom državom Crnom Gorom.

Novinar i autor emisije TVCG "Ja prošetah Crnom Gorom" Mićo Miranović  naglasio je da je Etno fest u potpunosti oslonjen na kulturu gusinjskog kraja, ali i cijele Crne Gore, te da je zato Komun@ odabrana da, pored nekoliko muzičkih i likovnih programa, obilježi premijerno izdanje u varošici podno Prokletija.

Profesorica maternjeg jezika Senada Đešević je poručila da upravo Komun@ cijeni sve što ljudi rade na očuvanju kulturne baštine, promovišući je i u zemljama bivše Jugoslavije.

"Vjerujem da je tamo veća posvećenost tom poslu, nego što je ovdje, upravo u kraju u kojem ambijent odgovara čitavoj ovoj priči, što je podneblje koje mnogo toga ima da ponudi, i šteta je što ne radimo na tome u bilo kakvom segment", istakla je Đešević.

Profesor Draško Došljak je podsjetio da je Komun@ revija koja se bavi lokalnom samoupravom i koja baštiniti kulturu onako kako to i zaslužuje, pa zato ima veliki značaj u očuvanju identiteta.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније