Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavio: F.R.

31. 07. 2018. 14:43 >> 14:29
1

NARODNI MUZEJ CRNE GORE

Kroz projekat "Osmice" predavanja o važnim datumima

Na Cetinju je počeo prvi interdisciplinarni projekat Narodnog Muzeja “Osmice”, čiji je cilj praćenje istorijskih, društvenih i kulturnih aktivnosti od Zakonika brdskog 1798, do 2018. otvaranja prve postavke Etnografskog muzeja.

Projekat se sastoji od niza predavanja i projekcija koji će se priređivati svakog meseca do kraja godine, čime će se kroz dvanaest događaja obilježiti važni datumi iz crnogorske i svjetske istorije vezani za godine sa osmicom na kraju. Danasnja tema bila je Berlinski kongres i Crna Gora.

Direktorica Narodnog muzeja Anastazija Miranović kazala je da je osmica broj koji je za identitet Crne Gore višeznačan i da projekat prati hodogram istorijskih, društvenih i kulturnih aktivnosti od 1798, od Zakonika brdskog i opšteg pa preko Valtazara Bogišića, sve do 2018. i otvaranja prve stalne postavke Etnografskog muzeja.

„Jedan od značajnih datuma koji ćemo kroz „Osmice“ obilježiti je i 70. godina od institucionalne zaštite naših kulturnih dobara koje je počelo 1948. godine osnivanjem Republičkog zavoda za zaštitu stpomenika kulture Crne Gore. Dakle, tu je mnoštvo događaja koje ćemo ispratiti sa adekvatnim predavanjima eminentnih stručnjaka iz tih oblasti, diskusijama i okruglim stolovima. Ono što je važno naglasiti jeste to da je ovo prvi projekat koji je uvezao sve muzejske jedinice Narodnog muzeja i zaista smo se potrudili da markiramo sve one datume u crnogorskoj istoriji koji su bili značajni za naš narod i našu istoriju“,  istakla je Miranović.

Projekat “Osmice” započeo je Istorijski muzej i to predavanjem  Bobana Batrićevića koji je kazao da mu je jako drago što se ovaj značajan projekat Narodnog muzeja otvara temom koja je vrlo značajna za našu istoriju, a to je Crna Gora i Berlinski kongres.

“Ovakvi projekti su vrlo značajni jer se državne institucije otvaraju, a NMCG je jedna od najznačajnijih državnih institucija u Crnoj Gori u smislu čuvanja kulturnog i nacionalnog sjećanja, tako da svaki interdisciplinarni projekat ove vrste jeste izuzetno značajan za promociju crnogorske istorije i kulture “ rekao je on.

 

Milena Stanojević, Radio Crne Gore 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније