Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

01. 08. 2018. 12:47 >> 12:40
1

LABOVIĆEVA DRAMA NA RCG

Suptilna priča o ljubavi i poeziji Silvije Plat

Snimanje radio-drame "Rani odlazak", koja je na Konkursu za dramski program Javnog servisa , od strane stručnog žirija, dobila maksimalan broj bodova, počeće u septembru. Autor radio drame je poznati crnogorski pjesnik i novinar Ljubeta Labović, a autorka projekta urednica Kulturno-umjetničkog programa Radija Crne Gore Jadranka Prelević.

Labović objašnjava da je "Rani odlazak" nastao sasvim spontano, prije svega iz jedne velike ljubavi prema poeziji i životnoj sudbini Silvije Plat.

"Ispisivanje poezije u dijalozima i dramskim ritmovima bilo je za mene izuzetno iskustvo. U središtu drame su poezija i prije svega nesrećna ljubav Silvije Plat sa poznatim engleskim pjesnikom Tedom Hjuzom, koja se završila tragično njenim samoubistvom u tridesetoj godini života. Pisanje teksta bilo je za mene jedno novo proživljavanje kroz prožimanja sa poezijom i životnim dešavanjima ove velike pjesnikinje. Sve njene opsesije prema poeziji muzici, ljubavi, smrti i drugim velikim životnim temama na čudesan način su postale dio mog imaginarnog svijeta", kaže Labović.

Napominje da je tako i radio drama "Rani odlazak" nastala iz zajedničke inspiracije, "iz istog mlaza krvi, kako je Silvija Plat nazvala poeziju, koji se ne može zaustaviti".

"Čudesno je da sam se u ovom dramskom tekstu našao u središtu tog kontroverznog, ljubavnog kruga između Silvije Plat i njene životne ljubavi Teda Hjuza. U tome je ona izgorjela, ali je napisala veličanstvenu poeziju. Drama se može čitati i slušati i kao nastavak ili jedan fragment moje poezije iz knjige "Epistolarni odlomci za Silviju", posvećene Silviji Plat, čime ona postaje još jedna metafora njene besmrtnosti", objašnjava pjesnik.

Labović ističe da je kvalitet teksta potvrdila i Komisija koja je dodijelila maksimalan broj bodova, stotinu, uz obrazloženje da je scenario na visini kvaliteta i standarda koji prezentira Javni servis, te da je "Rani odlazak" suptilna i sofisticirana drama koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Asistentkinja režije na ovom projektu Jadranka Prelević ističe da je riječ o izuzetnoj poetskoj radio drami u dva glasa prema motivima iz života i stvaralaštva najpoznatijeg pjesničkog para na engleskom govornom području.

"Poznato je koliko je radio drama zahtjevan i težak žanr, pa još kad pred sobom imamo ovako kompleksan scenario. Očigledno je da nam predstoji težak, ali i izazovan posao. Naš poznati glumac Branimir Popović, prihvatio je da tumači lik Teda Hjuza, a uskoro ćemo znati i ime glumice koja će biti u ulozi Silvije Pla", kaže Prelević.

Članica žirija, književnica i dramaturškinja Dragana Kršenković Brković, kaže da je prije svega odabir teme i način na koji je autor Ljubeta Labović, utkao poetičnost u samu strukturu ono što dramu "Rani odlazak" čini posebnom.

"Čitajući tekst vidjela sam koliko je on zgusnut, koliko je, u dramaturškom smislu, zanimljivo riješen. Autor teksta Ljubeta Labović, uspio je da zaogrne kompletnu tu građu i utisne poetičnost u samu strukturu, tako da smo dobili poetičnost u dvostrukom nizu – u samom navođenju stihova Silvije Plat kroz samu dramu, a onda i kroz dramsku strukturu čitavog teksta, što je dalo divan rezultat", pojasnila je Kršenković Brković, uz napomenu da je punim srcem glasala za radio dramu "Rani odlazak".

Ona vjeruje da će krajnji rezultat biti odličan.

"Mislim da će to obogatiti produkciju nacionalnog radija, odnosno RTCG, i pružiti slušaocima i slušateljkama pravo zadovoljstvo", zaključila je Kršenković Brković.

Snimanje radio drame "Rani odlazak" planirano je za sredinu septembra. Scenario i režiju radiće njen tekstopisac, pjesnik Ljubeta Labović, asistentkinja režije je autorka projekta Jadranka Prelević, muzička urednica biće Nada Vučinić, a ton majstor Jovica Trajkovski.

Nena Drašković, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније