Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

02. 08. 2018. 10:04 >> 09:52

DVODNEVNI FESTIVAL

Bijelo Polje u znaku tambure

Šesnaeti Inetrnacionalni festival tamburaša počeće u petak na gradskom trgu u Bijelom Polju, kao dvodnevna manifestacija sa jedinstvenim konceptom i kulturnom misijom afirmisanja tamburaške muzike, ali i njegovanje tradicije, saradnje i prijateljstva umjetnika na internacionalnom nivou.

Kao i prethodnu deceniju i po, i ove godine nastupiće ansambli iz zemlje i inostranstva koji njeguju tu vrstu muzike, dok u revijalnom djelu programa, gostuju zvijezde estrade što je, u neku ruku, tradicija festivala.

"Savjet festivala je ocijenio da ova muzička smotra iz godine u godinu obezbjeđuje sve bolji program i u kvalitativnom i kvantitativnom smislu. Iako je to bilo teško ostvariti, s obzirom na dužinu trajanja festivala, ni u jednom trenutku se nije odustajalo, u prvom redu, od žanrovske zastupljenosti orkestara a nakon toga i ni od revijalnog djela", kazao je član Savjeta i predsjednik Skupštine Opštine Bijelo Polje, Abaz Dizdarević.

Riječ je o najzrelijem festivalu ovakve vrste na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

"Dva velika festivla u regionu su nastala po uzoru na ovaj festival, jedan u Kumanovu drugi u Užicu. Tokom trajanja festivala preko dvjesta ansabala je došlo u Bijelo Polje. Među njima su bili tamburaši iz Grčke, Bugarske, Austrije, Rusije, Mađarske, Češke i regiona", istakao je programski direktor festivala Mićo Miranović.

On je podsjetio da su kroz ovaj festival prošli najreprezentativniji majstori tambure i vrhunski ansambli noseći iz Bijelog Polja jednu lijepu sliku o tom gradu i Crnoj Gori. Zbog svega toga Bijelo Polje je sada ispisano velikim slovima na tamburaškoj mapi.

"Festival i ove godine istrajava u svojoj misiji afirmacije muzičkog nasljeđa Crne Gore i prostora odakle dolaze ansambli. Povezuje ljude, kulture, vrijeme mostom koji je sagrađen na stabilnim temeljima tako da možemo očekivati da festival svake godine bude sve veći i bolji", kazao je Miranović.

Ove godine biće jedanaest ansambala iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Makedonije i Crne Gore. Gosti festivala su ansambl Frajle i Hari Mata Hari.

Festivalu će prethoditi izložba slika Miodraga Miša Vemića te promocija knjige "Đevojko zlatna jabuko" autora Senada Gačevića i Senada Kazića.

U okviru festivala biće izveden dio iz projekta "21 godinu poslije" posvećenog Kseniji Cicvarić koja je preminula prije dvadeset jednu godinu.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније