Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

05. 08. 2018. 14:15 >> 14:01

U RISNU

Izložba u znak sjećanja na žrtve Hirošime i Nagasakija

Izložba fotografija i dokumenata pod nazivom „ Hirošima 1945 – Risan 2018 “, koju organizuje TO Kotor u saradnji sa Kapetanom Mihailom Ognjenovićem, biće upriličena na lokalitetu Rimski mozaici u Risnu, sjutra u 20 sati.

Fotografije i dokumemnti iz lične arhive kapetana Mihaila Ognjenovića posvećene su stradanju Hirošime, prvog grada na svijetu koji je sravnjen sa zemljom u nuklearnom napadu prije 73 godine.

Naime, američki bombarder B-29 “Enola Grey” je 6. avgusta, 1945. godine, u 8 sati i 15 minuta bacio na Hirošimu atomsku bombu nazvanu “Little boy”, tešku četiri tone i dugu tri metra, te je na taj način sravnio grad sa zemljom. Tada je prvi put u istoriji korišćeno nuklearno oružje. Tri dana kasnije bačena je bomba i na Nagasaki. Najveći dio grada uništen je udarnim talasom i spaljen u toplotnom talasu temperature četiri hiljade stepeni.

Ognjenović je bio među prvim Jugoslovenima koji je zajedno sa posadom broda “Trebinje” 1965. godine kročio na tlo razorenog grada.

Kako kaže, scene su se duboko urezale u njegovo sjećanje, a susrete sa Hirošimom ovjekovječio je i u jednom segmentu knjige “Morski dnevnik”, u kojem je sabrao impresije sa morskih putovanja po cijelom svijetu.

U muzičkom dijelu programa na Rimskim mozaicima nastupiće gudački kvartet Unique iz Podgorice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније