Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: O.Z. ]

09. 08. 2018. 22:40   >>  22:24

PRIVUKLE VELIKU PAŽNJU

Umjetnice pokazuju koliko je važno to što rade

Izložba "Zašto nema velikih muških umjetnika?", koju organizuju Narodni muzej Crne Gore i British Council prva je u nizu izložbi u okviru regionalnog umjetničkog projekta "Percepcije" koji nakon Cetinja putuje u Novi Sad.

"Tokom prvog mjeseca izlaganja na Cetinju, izložba je privukla veliku pažnju stručne, ali i šire javnosti. Sam naziv izložbe, ali i vrlo zanimljiv koncept, koji je osmislila umjetnica i kustostkinja Natalija Vujošević, privukao je lokalne ljubitelje umjetnosti ali i mnogobrojne turiste", saopštili su organizatori.

Izložba predstavlja djela iz bogate kolekcije British Council-a, zajedno sa radovima crnogorskih umjetnica, tako da posjetioci imaju priliku da uživaju u radovima umetnica kao što su: Abigail Lane, Adrijana Gvozdenović, Anka Burić, Anthea Hamilton, Brigita Antoni, Camilla Løw, Celia Hempton, Clare Strand, Elizabeth Price, Gillian Wearing, Gordana Kuč, Helen Chadwick, Irena Lagator Pejović, Jelena Tomašević, Laura Aldridge, Lenka Đorojević, Lubaina Himid, Madame Yevonde, Rachel Whiteread, Sarah Lucas, Tracey Emin.

"Izuzetno mi je drago što sam dio ove izložbe, naročito zbog činjenice što su na ovoj izložbi učesnice i najveće britanske umjetnice, kojima smo se i tokom školovanja, a i posle (što nije često slučaj) divili", kaže Jelena Tomašević.

Među radovima su izložena i djela koja su već zauzela izuzetno važno mjesto u istoriji umjetnosti pa će tako posjetioci galerije Miodrag Dado Đurić do kraja avgusta imati priliku da vide aplikaciju na ćebetu „Something’s wrong” i fotografiju “Outside myself (Monument Valley)” umjetnice Tracey Emin i poznata djela, koje je uradila čuvena umjetnica Sarah Lucas “Self-portrait with fried eggs” i “I’ve got salmon“.

Rame uz rame sa radovima britanskih koleginica predstavljeni su i radovi crnogorskih umjetnica - od mrežastih najlonskih čarapa razvučenih po slikama u djelu Gordane Kuč "Ja je neko drugi", slike, skulpture i tekstovi u "Mixed Memories" Jelene Tomašević, potrošene kutije ljekova koje je za svoj rad koristila Andrijana Gvozdenović, pa sve do zanimljive video instalacije Brigite Antoni.

"Učešće na ovoj izložbi za mene je kao dijalog između centra i periferije. Ovakav projekat je vrlo važna stvar, i obzirom da će biti tokom godinu dana slične izložbe u regionu, one mogu da podignu pitanje vrijednosti kulture u našem regionu, ali isto tako i da osvijetli vrlo značajne umjetničke pozicije, koje, kao što ova izložba pokazuje, ništa manje relevantno ne tretiraju važna pitanja, kao što je položaj žena u današnjem društvu, od britanskih umjetnica", kaže Irena Lagator.

Jedan od ciljeva ove izložbe je da usmjeri pažnju na pitanje rodne ravnopravnosti u umjetnosti i širem društvenom kontekstu i da ukaže na manju zastupljenost i neravnopravan položaj ženskih umjetnica.

"Ova izložba za mene znači baš mnogo i predstavlja jedan veliki korak, za nas umjetnike, a naročito umjetnice, jer konačno smo u situaciji da pokažemo ko smo, šta smo i šta znamo, i koliko je važno to što radimo i koliko je važna umjetnost kao način izražavanja", izjavila je Brigita Antoni.

Izložba "Zašto nema velikih muških umjetnika?" biće postavljena u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" do 28. avgusta 2018.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније