Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

10. 08. 2018. 10:53   >>  10:38

U PETNJICI

Nagrađeni pisci na Festivalu priče

Sinoć je u Petnjici u sklopu 11. Festivala priče Zavičajne staze-Bihor 2018, koji je organizovan po sloganom „Umjetnost je sumnjiva“, održano veče nagrađenih pisaca.

Na konkurs se prijavilo 38 autora i svi su zadovoljili osnovne kriterijume.

Prema ocjeni žirija u sastavu: akademik Zuvdija Hodžić, dr Sofija Kalezič i književnik Elvedin Nezirević, svaki rad je zavrijedio njihovu pažnju, ali su posebno istakli priče „Kosač“ Ulvija Mušovića i „Rane“Rebeke Čilović, kojima je ravnopravno dodijeljena prva nagrada. Druga nagrada pripala je Saladinu Dinu Burdžoviću za priču „Ista krv“, a treća Ljerki Petković za priču „Lorka“. Specijalna nagrada za autentičnost pripovijedanja dodijeljena je Safetu Sijariću za priču „Igbal i brez igbala“.

U obrazloženju žirija koje je saopštila Sofija Kalezić, između ostalog, se kaže da su tekstovi uglavnom književno sadržajni, stilski izražajni, impregnirani koloritom Bihora, njegovim pejzažima, interesantnim sudbinama ljudi i njihovim karakterističnim jezikom.

Kalezić je navela da je mimo nagrađenih, najmanje još desetak priča zaslužilo visoko priznanje.

“One odišu uspjelim pripovijedanjem, sposobnošću autora za uočavanjem detalja koji su indikativni za rasplet ostvarenja, uvjerljivim dijalozima i pouzdanom psihomentalnom karakterizacijom junaka. Vokabular ovih ostvarenja je sočan, ispunjen tuđicama različitog porijekla, u najvećoj mjeri orijentalizma. Autorsko pripovijedanje sadrži i veliki broj arhaizama, lokalizama, onomatopeizama, što jezik priča čini živopisnim i autentičnim. Atmosfera je uspjelo dočarana, pa slike života u bihorskom kraju, u kojem je život bio veoma težak i lijep istovremeno, na živ i slikovit način promiču pred čitaočevim očima, izazivajući u njemu dubok receptivni doživljaj”, kazala je Kalezić.

Naći se u društvu tako značajnih književnih stvaralaca za mene je jedan ugodan doživljaj. Naći se u zavičaju Ćamila Sijarića, Ismeta Rebronje, Huseina Bašića i drugih vrsnih pisaca potvrđuje otisak da je to jedno podneblje, dično priliči i pisanoj riječi i nečemu što je predodređeno da traje, kazao je zahvaljujući se žiriju jedan od dva prvonagrađena pisca Ulvija Mušović.

Rebeka Čilović, kaže da su “Rane” njena priča o samoći i to ne bilo kakvoj već o samoći pisca.

“Pisca koji se ne miri sa pristajanjem, a opet to je put ka katarzi. Za mene nema života izvan poezije i literature, a poezija je, svakako esencija moga bića”, istkla je Čilović.

Autor 28 knjiga i drugonagrađeni na ovogodišnjem festivalu Saladin Dino Burdžović, koji živi i stvara u inostranstvu nije stigao u Petnjicu da preuzme nagradu ali je poslao zahvalnicu koju je pročitao prof Blagoje Vujisić.

Iako imam poodavno želju da posjetim Petnjicu to do sada nijesam učinio, a ovog puta imao sam idealnu priliku, no, što kaže naš narod, odlučila je viša sila, napisao je Burdžović.

“Ispratio sam uglavnom u medijima koje sve iz svijeta umjetnosti uzeo učešća u Bihoru i mogu reći da bi mi bilo pravo zadovoljstvo, i čast pridružiti se tom kulturnom doagađaju. Nadam se da će biti prilike,”naveo je Burdžović.

On je istako da ta i takve manifestacije pokazuju da nijesmo totalno poraženi u borbi sa facebookom i ostalim virtuoznim vradžbinama. 

Bihorske staze dovele su trećenagrađenu Ljerku Petković u Petnjicu, gdje je, nju i druge pisce, kako je kazala, okupila riječ i to ne bilo koja već lijepa riječ.

“Naljepši osjećaj za sve one koji stvaraju upravo taj momenat stvaranja, to je ona stvaralačka energija, emocija, katarza koju doživljava svaki stvaralac. I možda bi to bilo dovoljno da nije naše ljudske potrebe da to što smo stvorili podijelimo sa drugima. I tu na nekom putu, od onog koji je stvorio do onog koji koristi, koji čita, koji uči o tome sada izrasta jedno novo djelo, nešto što dobijemo od samog stvaraoca jednu novu vrijednost i jedno novo zadovoljstvo”, kazala je Petković, pojašnjavajući da je to jedan od odgovora na mnoga pitanja koja je postavljala sebi kada je počinjala pisati.

Umjetnički direktor festivala Mirsad Rastoder ustvrdio je na kraju večeri da je umjetnost zaista sumnjiva. Ne da se pokoriti i zakačiti na rever dnevnih pragmatičnih interesa, već sija kao sunce za sve koji vole i cijene duhovnost.

“ I te kako je sumniva, pokazao je XI Festival priče Zavičajne staze. Kako drugačije da vam objasnimo činjenicu da se, u period silnih deklaracija o razvoju kulture na sjeveru CG, a uprkos nedostatku institucionalne podrške, u Bihoru ipak održava kulturna manifestacija koja po vrijednosti nadmašuje nivo sličnih programa u velikim gradovima” istako je između ostalog Rastoder.

Veče nagrađenih upotpunili su pjesnici Elvedin Nezirović, Rade Jolić, Dijana Tiganj, Edin Smailović, Enver Muratović i Radoman Čečović.

U kulturno- zabavnom programu učestovali su prof Arnela Čindrak i beranska klapa Odive.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније