Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Radio Jadran, Objavila: J.B.Č. ]

15. 08. 2018. 10:23   >>  10:06

TVRĐAVA FORTE MARE

Na UNESCO listu tek kada se sve vrati na staro

Po završetku ljetnje turističke sezone, sa kule Forte mare biće demontirano bioskopsko platno i očišćen višak zelenila, što je jedan od prvih koraka koje je stručna komisija ICOMOS-a preporučila lokalnoj upravi, kako bi ova kula mogla da se nađe na UNSECO-voj listi zaštićenih kulturnih dobara.

To je dio radova koji moraju biti obavljeni, jer će stručna komisija ICOMOSA u septembru posjetiti Kotor. U sklopu te posjete obići će i Herceg Novi i Forte Mare, potvrdila je Radiju Jadran sekretarka za kulturu u lokalnoj upravi, Ana Zambelić Pištalo.

"To nije posjeta baš konkretno kuli, ali ćemo nastojati da, kad su već u Kotoru, obiđu i kulu, da vide da smo počeli da radimo, jer nas glavni radovi u unutrašnjosti tek očekuju i zahtijevaće duži vremenski period. U svakom slučaju i ti radovi trebalo bi da budu gotovi do iduće sezone", uvjerava Zambelić Pištalo.

Ona je podsjetila da su u saradnji sa Upravom za zaštitu kulturnuh dobara dobijeni konzervatorski uslovi za tvrđavu, po kojima će unutrašnjost morati da bude vraćena u prvobitno stanje.

"Moraju biti skinuti svi oni slojevi farbe i betona sa zidova, zatim neke ilustracije sa zidova. Osim toga, bioskopsko platno mora biti demontirano, ali budući da je to jedna od ključnih lokacija za projekciju filmova tokom Filmskog festivala, nastojaćemo da nabavimo neko mobilno platno koje bi nakon festivala uklanjali", objasnila je.

Radio Jadran podsjeća da je Opština Herceg Novi preko Nacionalne komisije za UNESCO kandidovala tvrđavu Forte Mare za upis na listu svjetske kulturne baštine. Kandidatura je upućena u okviru već postojeće nominacije “Venecijanska utvrđenja 16. i 17. vijeka”, koja je prošle godine prošla relevanta tijela i upisana na listu kao transnacionalna nominacija Crne Gore, Italije i Hrvatske.

Nominacija je pripremljena sa Italijanima, uz pomoć UNDP-a, a iz UNESCO-a je stigla povratna informacija da su zadovoljeni svi tehnički standardi.

Vlada je u februaru usvojila Informaciju o realizaciji odluke Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO u odnosu na upis Venecijanskih utvđenja od 14. do 17. vijeka na UNESCO listu svjetske baštine. Sporazumom je predviđen iznos od 91.000 eura koji će, između ostalog, biti opredijeljen za sprovođenje konzervatorskih mjera na tvrđavi Forte Mare, čija je realizacija planirana u toku 2018. godine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније