Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila M.L.B. [ cetinjskilist.com ]

16. 08. 2018. 09:22   >>  09:05

NA CETINJU

Otvorena izložba Mihaila Jovićevića

Izložba slika Mihaila Jovićevića, pod nazivom “Omaž Mladenu Lomparu” otvorena je sinoć u cetinjskom ogranku Matice crnogorske. Izložba je organizovana u čast sjećanja na značajnog crnogorskog pjesnika, likovnog kritičara i multilateralnog kulturnog radnika.

Na slikama likovnog umjetnika Mihaila Jovićevića, kako je Dimitrije Popović naveo u katalogu izložbe, kao odavanje počasti svom prijatelju, u simboličnom prikazu, nalazi se plod istog nadahnuća koje je i pjesnika pratilo za života. Prema riječima Popovića, inspiracija za djela ovih umjetnika su stvarnost i mit, duhovno i svjetovno crnogorskog podneblja u kojem su odrastali, kao i Cetinje sa impozantnom mističnom siluetom Lovćena.

"Te slike nijeme poezije vezane su na najljepši način onim što je vezalo Muja i Mladena. Čuli ste u tekstu kataloga da sam naveo ono što mi je Mujo rekao kad smo gledali te slike u njegovom ateljeu, da su te slike za Mladenovu dušu", kazao je Popović.

Slikara Mihaila Jovićevića i pjesnika Mladena Lompara spajalo je dugotrajno prijateljstvo i kreativna uzajamnost. Mladen Lompar je objavio desetak zbirki pjesama i brojne likovne kritike, a Mihailo Jovićević je stvorio nekoliko hiljada likovnih radova. Obojica su za svoj rad dobili visoka društvena priznanja i zaslužene nagrade.

U umjetničkom programu učestvovali su glumica Ana Vučkovic, koja je čitala pjesme Mladena Lompara, po izboru Marka Špadijera i Lomparovi unuci Viktor Huter na violini i David Kovačević na harmonici.

Izložbu je organizovao cetinjski ogranak Matice crnogorske, u saradnji sa Turističkom organizacijom Prijestonice Cetinje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније