Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

13. 02. 2013. 21:53   >>  21:50

LUBARDA KAO INSPIRACIJA

Cetinje: Izložene slike srednjoškolaca

Izložba pod nazivom “Lubarda kao inspiracija”, na kojoj su predstavljeni radovi učenika Srednje likovne škole sa Cetinja i Srednje mješovite škole iz Herceg Novog, otvorena je večeras na Cetinju povodom obilježavanja 39 godina od smrti našeg proslavljenog slikara.

Na izložbi je predstavljeno 50 radova u svim tehnikama, koje je odabrao profesor u cetinjskoj likovnoj školi Srđan Ilinčić. On je kazao da je imao veoma težak zadatak da odabere radove jer su svi veoma kvalitetni, ali da su mu pomogle kolege iz likovne škole.

Istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković smatra da u istoriji likovne umjetnosti ni jedan stvaralac nije imao toliki uticaj na savremenike i na potonje generacije kao slikarski bard Petar Lubarda.

“Bio je uzor umjetnicima koji su njegovali duh genius loci, onih koji u prirodnim fenomenima rodnog tla i epici crnogorskog naroda nalazili neiscrpan izvor inspiracije”, istakla je Zekovic.

Potpredsjednik fondacije “Petar Lubarda” Radoslav Milošević Atos, rekao je da na ovaj način fondacija želi da doprinese očuvanju sjećanja na velikog umjetnika i njegovo djelo. Podsjetio je da je ovo samo jedna od brojnih aktivnosti koje su do sada realizovane, i najavio je da će ove izložbe postati tradicionalne.

Izložbu će, nakon prijestonice, moći da pogleda i publika u Herceg Novom 17. februara, kada će biti dodijeljene i nagrade za tri najbolja rada iz obije škole.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније