Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Radio CG, Objavila: J.B.Č. ]

23. 08. 2018. 16:23   >>  16:17

CETINJE

Raste posjeta Narodnom muzeju

Narodni muzej Crne Gore bilježi rast posjete u ovoj godini. Za prvih šest mjeseci njihove postavke u Prijestonici vidjelo je skoro 64 hiljade posjetilaca, saopštila je za Radio Crne Gore rukovoditeljka Odjeljenja za prezentaciju u Narodnom muzeju Marija Pejović.

"U prošloj godini imali smo za prvih pola godine nešto više od 47 hiljada posjetilaca i ta brojka je već značajno nadmašena. Gosti se najviše interesuju za dvor kralja Nikole i skoro 50 odsto ukupne posjete vezano je za posjetu Dvoru", rekla je Pejović.

Ona ističe da su za goste NMCG organizovane ture na različitim jezicima uz stručne vodiče i da su najbrojniji gosti sa engleskog govornog područja.

"Tu su Amerikanci, Englezi ,Francuzi, Rusi, Njemci zatim gosti sa prostora bivše Jugoslavije. Imamo i Italijane, Poljake a ove godine imali smo dosta Čeha i Mađara", podsjeća Pejović.

Ona dodaje da u sklopu Narodnog muzeja djeluju različite muzejske jedinice pa su u ponudi dvor kralja Nikole Biljarda, Reljef, Istorijski muzej, Umjetnički muzej, Etnografski muzej, Njegoševa rodna kuća na Njegušima, Mauzolej na Lovćenu kao i galerija Miodrag Dado Đurić i Atelje Dado.

"Cijene ulaznica su različite za svaku muzejsku jedinicu pa tako ulaznica za Dvor kralja Nikole košta pet eura, a za đake i studente dva i po. Cijena ulaznice za Biljardu je tri eura, za đake i studente euro i po. Ulaznica za Reljefnu kartu je jedan euro, dok za Istorijski muzej treba izdvojiti tri eura. Za ulaznicu za Umjetnički muzej koja obuhvata i posjetu Ikoni Filermosi treba izdvojiti četiri eura uz popust za đake studente. Cijena karte za Etnografski muzej i Njegoševu rodnu kuću je dva eura dok je za Mauzolej na Lovćenu tri eura. Ulaz u galeriju Miodrag Dado Đurić i atelje Dado se ne naplaćuje", kazala je Pejović i zaključila da cijena ulaznice za sve muzeje u Prijestonici 10 eura.

M.Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније